A Tekintet folyóirat az interneten folytatja

2017. április 11., 11:21

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő Tekintet művészeti és irodalmi folyóirat nyomtatásban többé nem jelenik meg, ám új életre kel a világhálón: az online térben megújult vezetéssel és lapstruktúrával működik tovább a www.tekintet.hu oldalon. A megújult online folyóirat április 11-e, a költészet napja alkalmából mutatkozik be az olvasóközönségnek.


A folyóirat alapító főszerkesztője annak idején Ördögh Szilveszter író volt, aki haláláig, 2007-ig vezette a lapot. 2008-tól Hovanyecz László lett a főszerkesztő, aki 2013-ban elhunyt, utóda Farkas László lett, a tekintélyes Új Írás egykori szerkesztője.


A lapot kiadó Tekintet Ördögh Szilveszter Alapítvány kuratóriuma úgy vélte, hogy az internetes Tekintet vezetése fiatalítást igényel, így a 85 éves Farkas László után az online folyóirat élére a 45 éves Kácsor Zsolt (a 168 Óra rendszeres szerzője) került.


Az új vezetés az eddigi szerzők megtartásával ugyan, de új alkotók bevonásával olyan irodalmi, művészeti és szociográfiai lapot kíván készíteni, amelynek  – az internet adottságaihoz igazodva – egyik fő jellegzetesség művészi képgalériák megjelenítése, másik fő jellegzetessége pedig az a szerkesztői koncepció, hogy egy irodalmi lapnak és egy írónak igenis lehet társadalmi felelőssége, még ha magának az irodalomnak nincs is, hiszen az irodalomnak mint művészetnek nem felelőssége és feladata van, hanem nyelve.


Kácsor Zsolt főszerkesztő szerint a Tekintet prózai megújítása többek közt abban áll, hogy ma Magyarországon szükség van az olyan irodalomra is, amelynek nemcsak nyelve van, de anyaga is, amennyiben ez az anyag a társadalom mélyrétegeiben gyökerezik. Szerinte a szociális indíttatás nem írói feladat, hanem írói alkat kérdése, nem kényszer, hanem választás, vagyis az online Tekintet prózarovatának deklarált célja lehet a magára hagyott társadalmi rétegek felmutatása, a szegények, a kitaszítottak, az elnyomottak ügyének művészi s nem politikai érdekképviselete. Ez az oka annak, hogy az új online lap komoly szociográfiai anyagokat kíván közölni: sorsfeltáró, szubjektív hangú emberi történeteket tár az olvasók elé az ország „érdes” vidékeiről, az elhagyott, pusztuló ipari övezetekről, az egykori faluközösségek helyén tenyésző kilátástalanságról, az elvándorlásról, a szegénységről, a falusi oktatási helyzetről, a közmunkásokról, az idénymunkásokról. Az irodalmi riportok illusztrációi helyszíni fotósorozatok lesznek, amelyekből képgalériákat terveznek a honlapra.  A Tekintet az Új Egyenlőséggel szoros együttműködésben fogja készíteni és közreadni a szociográfiai anyagokat.


Az új szerkesztői koncepció jegyében az online Tekintet számára készült el Doros Judit újságíró és Szabó Barnabás fotóriporter szociográfiája Mélyfúrás Egercsehiben címmel. Az induló lapból ajánljuk továbbá Szemethy Orsi prózáját, valamint Báthori Csaba és Jászberényi Sándor egy-egy versét.


Az online Tekintet számára a nyomtatott lap becses öröksége megőrzésre méltó és továbbgondolásra való, ezért a honlapon kialakítanak egy archívumot, amelyben a folyóirat eddigi összes száma olvasható lesz.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!