A kormány szerint túl sok a folyóirat

Heves vitákat váltott ki a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának mai sajtótájékoztatója, mivel a szépirodalmi folyóiratokra szánt NKA-támogatás radikálisan csökkent 2016-ban. Doncsev András, az NKA alelnöke mai tájékoztatóján ezt azzal magyarázta: a folyóiratokra szánt támogatásokkal párhuzamosan az NKA is sokkal kevesebb forintból gazdálkodhat.

2016. május 4., 13:44

Doncsev András szerint míg 2013-ban összesen 11 milliárd forint állt rendelkezésükre, addig ez az összeg 2016-ban mindössze 9,9 milliárd. Továbbá 9 ezerről idén 13 ezerre nőtt a beérkezett pályázatok száma: 36 milliárd lett volna az igényelt összeg, de ebből csak 3,6 milliárd forint támogatásra futja. A művészeti folyóiratok támogatására 1,4 milliárd forint pályázati igény jelentkezett idén, erre a célra az NKA azonban csak 508 milliót tudott fordítani. Így a pályázók 70 százaléka kapott támogatást.

De mi van a maradék 30 százalékkal? A szépírók megfogalmaztak egy nyílt levelet a kortárs magyar irodalom támogatottságának problémáiról Balog Zoltán miniszter részére, amit több írószervezet is aláírt. Ennek ellenére számos olyan nagy múltú folyóirat nem kapott támogatást, mint a 2000, a Literatúra vagy a Mozgó Világ.

Doncsev közölte: a támogatási pénz elosztásáról a különböző irodalmi és művészeti kollégiumokból megválasztott bizottság dönthetett. Tehát az NKA bizottsága átadta a döntés lehetőségét a szakma kezébe.

Dr. Jánosi Zoltán, a Szépirodalmi Kollégium vezetője itt hozzátette, ennek a szakmai bizottságnak a döntésnél figyelembe kellett vennie a magyar nyelvterületet teljes egészét, továbbá a legkülönbözőbb irodalmi ízlésvilágokat is.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség Elnöke elmondta, hogy a pénzelvonások miatt sokan nem kaphatják meg az alkotói ösztöndíjukat. A kis szépirodalmi könyvkiadók támogatása megszűnik, és az NKA az irodalmi élet egyetlen megjelenési formáját, a folyóiratokat és a szellemi műhelyeket teszi tönkre, mivel az irodalmi életnek nincsenek egyéb intézményrendszerei.

Erős Kinga kijelentésére Doncsev András reakciója az volt, hogy az NKA se nem lapkiadó, se nem lapfenntartó, így tehát nem tud megtizedelni lapokat sem. Továbbá a kulturális folyóiratok támogatása az NKA-nak nem elsődleges feladata, így is túl sok a folyóirat Magyarországon.

Csontos János, a kollégiumi bizottság tagja elmondta: nem igaz, hogy a Mozgó Világ semmiféle támogatást ne kapott volna az NKA-tól, hiszen 2015 decemberében egymillió forintos támogatást szerzett. Hozzátette: ő személy szerint a szelektáláskor nem támogatta a Mozgó Világot, mert szerinte egy „gyurcsányista” lap, de ez csak szigorúan az ő magánvéleménye. A 2000-nek azért kell megszűnnie, mert csekély példányszámot produkált. A vidéki folyóiratok mögül pedig sokszor kihátráltak az önkormányzatok, így csak az NKA támogatására számíthattak.

Tompa Andrea, a Színház folyóirat főszerkesztője azt kérdezte, miért pont a Magyar Napló, a Magyar Napló Irodalmi Magazin, a Hitel és a Kortárs irodalmi folyóiratokat tartotta a bizottság a legjobb irodalmi lapoknak Magyarországon, és őket miért támogatták nagy pénzösszeggel. Hogyan szelektált a bizottság?

Erre nem kapott egyértelmű választ. Az viszont kiderült az elhangzottakból: nem lesz több pénz a folyóiratok támogatására. Így viszont további irodalmi és művészeti lapok szűnhetnek meg.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 18., 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.