A festő maga firkálta össze a Sikolyt

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy "csak egy őrült festhette.” A Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt, és ezt állapították meg.

2021. február 22., 15:22

Szerző:

Miután a Sikolyt először kiállították, Munch kortársai megkérdőjelezték az alkotó mentális állapotát. Az 1893-ban elkészült eredeti alkotás bal felső sarkában olvasható az apróbetűs, alig látható, norvég nyelven írt felirat. Munch négy verziót festett a Sikolyból. Ezek közül a két legismertebb a szóban forgó eredeti festmény és egy 1910-es későbbi változat.

"Nem nehéz elképzelni, hogy egy felháborodott múzeumlátogató, miután szembesült a Sikollyal, ceruzát ragadott, hogy kifejezze véleményét a művészről és a műalkotásról egyaránt. De nem ez történt" - írta honlapján az intézmény hétfőn. Egy infravörös technológiára épülő új elemzés szerint ugyanis maga Munch írta a mondatot a kész műre.

NORWAY ARTS
 
Közeli kép az Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című festményének bal sarkában látható, ceruzával írt feliratról Oslóban 2021. február 22-én.
Fotó: MTI/EPA/Norvég Nemzeti Múzeum | Borre Hostland
 

A múzeum 2022-es újranyitásának előkészületeként alapos elemzésnek vetették alá a képet a szakemberek és kétséget kizáróan megállapították, hogy a felirat megegyezik a norvég festőművész kézírásával.

"A felirat ironikus kommentárként, ugyanakkor a művész sebezhetőségének kifejeződéseként is értelmezhető. Az, hogy egy már befejezett festményre írt rá, azt mutatja, hogy Munch számára az alkotás folyamatos volt" - mondta Mai Britt Guleng, a múzeum kurátora.

(Kiemelt kép: Infravörös képet készítenek az Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című festményének bal sarkában látható, ceruzával írt feliratról Oslóban 2021. február 22-én. Fotó: MTI/EPA/Norvég Nemzeti Múzeum | Borre Hostland)

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Véget ért minden idők egyik legnépszerűbb elektronikus zenei duójának pályafutása. Olyan slágereket köszönhetünk a Daft Punknak, mint az Around The World, a One more Time vagy a Get Lucky.