A boldog befejezés

Négy kezelőágy, négy infúziós állvány, négy rákbeteg nő. Kemoterápiás kezelésre jönnek össze időről időre, már jól ismerik egymást, el is fogadják, hogy ki-ki a maga módján harcol a betegségével. Négyféle személyiség, négyféle temperamentum, négyféle sors. És négyféle módszer a túlélésre.

2014. november 17., 15:58

Erről szól az izraeli Anat Gov igazán jó ízléssel megírt darabja (prózai revüje), a Happy Ending a Belvárosi Színházban. Az utolsó előadás, melyben még néhány hete színpadon láthattuk Margitai Ágit.

Darabbéli sorstársai – Bánfalvi Eszter, Hegyi Barbara és Hernádi Judit – között ő volt a rangidős. Aki már mindent megtapasztalt, és nemcsak az életet, hanem már a halált is megtanulta tisztelni. Ő a rákot akarta legyőzni, nem a halált. Keményen küzdött ott a színpadon, összeszorított ajkakkal, ökölbe szorított kézzel, komoly tekintettel. Miközben fájdalmasan esendő is tudott lenni, amikor újra és újra csalódnia kellett szeretteiben, akik magára hagyták, akik nem akarnak már vele menni semmiféle úton. És látjuk, ahogy ez a törékeny asszony újra és újra föláll, nekifeszül, és harcol tovább, erőt, bátorságot, példát adva fiatalabb társainak.

A Happy Ending főszereplője egy híres díva – Hernádi Judit remek, maníroktól mentes alakítása –, aki eleinte fel sem fogja, mit jelent az, hogy rákja van, hiszen vele ilyesmi nem fordulhat elő, neki erre nincs ideje, adjanak valami injekciót, aztán hadd mehessen dolgára. Amikor aztán lassan rádöbben, miről is van szó, hogy most már talán az egész további élete egy infúziós állvány körletében fog eltelni – nem kér belőle. Ő a teljes életet akarja, azt, amennyi még hátra van, nem a meghosszabbított vegetálást.

Margitai Ági a valóságban átvette a főszerepet Hernádi Judittól. Megélte az utolsó pillanatig tartó teljes életet – haláláig játszott. Neki megadatott, vagy ő megadta magának azt a Happy Endinget, a boldog befejezést, amire a darab hősnője is vágyott. A sors groteszk fintora, hogy utoljára épp egy halálos beteg nőt kellett eljátszania. De éppen Margitai Ági volt az a színésznő, akihez annyira jól illettek az ilyen fintorok.

Ferencz Zsuzsa

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.