Zuzana Čaputová megnyerte a szlovák elnökválasztást, az ország történetében ő az első nő, aki államfő lehet

2019. március 31., 07:52

Szerző:

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második fordulóját Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje. A 100 százalékos feldolgozottságnál vasárnap hajnali fél kettőkor közzétett adatok szerint Zuzana Caputová a voksok 58,4 százalékát kapta, ellenfelére, a kormányzó Irány– Szociáldemokrácia jelöltjére,  Maroš Šefčovičra a voksolók 41,6 százaléka szavazott.     

Zuzana Čaputová az első nő, aki Szlovákia történetében. Ugyanúgy szinte a semmiből tűnt fel, mint Andrej Kiska jelenlegi elnök 2014-ben. A 45 éves jogász, környezetvédelmi aktivista – akit 2016-ban elnyerte a nagy presztízsű Goldman Környezetvédelmi Díjat – két éve kezdett el politizálni, a Progresszív Szlovákia nevű parlamenten kívüli párt alapítója, győzelmi esélyeiről akkor kezdtek el beszélni, amikor a legnagyobb liberális párt, a Richard Sulík fémjelezte SaS jelöltje, Robert Mistrík visszalépett a javára. Soha semmilyen közéleti tisztséget nem viselt még. 

Szlovák elnökválasztás
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Maroš Šefčovič elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában. Elődje, Andrej Kiska azzal gratulált neki, mégpedig személyesen – írja a Bumm –, hogy Szlovákia morális válságban van, és olyan elnökre van szüksége, aki fellép a rossz ellen és védi az igazságot. Szerinte Zuzana Čaputová ilyen köztársasági elnök lesz.

Zuzana Čaputová a döntő megméretést követő első nyilatkozatában azt mondta, a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette, első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen elnökválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.