Zűr a külügyminiszter kinevezése körül

A cseh miniszterelnök az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

2021. december 10., 15:06

Szerző:

A cseh államfő nem hajlandó külügyminiszterré kinevezni Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét. Milos Zeman kifogásolja, hogy Lipavskynak nincs felsőfokú végzettsége, illetve, hogy tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez – derül ki abból a közleményből, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken hozott nyilvánosságra az elnöki hivatal honlapján.

Milos Zeman úgy véli: az alkotmány nem írja elő számára, hogy kötelező módon elfogadjon minden javaslatot, amelyet előterjesztenek neki – olvasható a közleményben. Az elnöknek néhány más miniszterjelölt ellen is kifogásai vannak, de őket ennek ellenére is hajlandó kinevezni. A köztársasági elnök azután nyilatkozott, hogy pénteken délelőtt befejezte találkozóit az egyes miniszterjelöltekkel.

Petr Fiala, frissen kinevezett miniszterelnök már szerdán bejelentette: panasszal fordul az alkotmánybírósághoz és az államfői jogkörök tisztázását fogja kérni a testülettől, amennyiben Milos Zeman nem nevezi ki az általa javasolt összes személyt miniszternek.


„Bízom abban, hogy az egész kormány ki lesz nevezve. Ha az elnök fenntartja kifogásait az egyik jelöltem ellen, kénytelen leszek beadvánnyal fordulni az alkotmánybírósághoz. Mégpedig azért, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjék, milyenek az elnök, illetve a kormányfő jogkörei ebben a dologban”

– jelentette ki Petr Fiala.

(Kiemelt kép: Milos Zeman cseh államfő. Fotó: Ralf Hirschberger / dpa / AFP)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.