06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Zöldebb útra térnek a pálmaolajtermelő cégek

Egy tanulmány szerint az erdőirtásért leginkább felelős hét szektor közül a pálmaolajtermelő cégek teszik a legtöbbet a környezetre gyakorolt hatásuk enyhítéséért, főleg a társadalmi nyomásnak köszönhetően.

2021. március 22., 12:14

Szerző:

A Carbon Disclosure Project (CDP) elemzői a mezőgazdasági termékek szektorának több mint 550 vezető vállalatát megkérdezve arra jutottak, hogy a pálmaolajat használó vagy előállító cégek csaknem mindegyike alkalmaz legalább egy, az iparág által elfogadott intézkedést az erdőirtás problémájának kezelésére.

A hétfőn közzétett jelentés szerint a gumigyártó cégek teszik a legkevesebbet az ügyben, de a kávé- és a szarvasmarha-termékekkel foglalkozó vállalatok erőfeszítései is szegényesek.

"A pálmaolaj évek óta a társadalmi kampányok fókuszpontjában áll. A cégek a hírnevüket kockáztató tényezőként tekintenek rá" - írták az elemzők. A kutatók szerint az erdők megóvása az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az éghajlatváltozás megfékezésének, mivel a fák elnyelik az üvegházhatásért felelős szén-dioxidot.

Az ENSZ szerint a 2015 óta eltelt öt évben évente 10 millió hektárnyi erdőterületet pusztítottak el világszerte.