Zimbabwe jelentősen növelné a kertészeti exportját

A kormány 2030-ra 1 milliárd dollár értékű kertészeti exportot tűzött ki célul.

2023. november 28., 08:32

Szerző:

Zimbabwe kertészeti exportjának egyik fő piaca, az Európai Unió, amely a technikai támogatáson kívül finanszírozással segíti az országot, az Európai Beruházási Bankon keresztül.

Eddig 140 millió dollár volt az exportra termelt árú csúcsösszege 1999-ben, mielőtt Robert Mugabe volt elnök a fehér tulajdonban lévő farmok elfoglalására biztatta volna a többségi fekete lakosságot. A földfoglalás akkor szinte teljesen tönkretette a nagyrészt a mezőgazdaságra utalt dél-afrikai országot.

A Kertészeti Fejlesztési Tanács (HDC) adatai szerint Zimbabwe évi 120 millió dollárra tesz szert kertészeti termékek, például citrusfélék, vágott virág, tea, avokádó, áfonya és makadámdió exportjából.

„Az exportot szinte a jelenlegi tízszeresére kellene növelnünk, hogy elérjük a kitűzött célt, amihez nyilvánvalóan az ágazat gyors terjeszkedésére volna szükség” – nyilatkozta Linda Nielsen, a HDC alelnöke. A tanács szerint a gyors és nagyarányú növekedéshez 1,2 milliárd dollárnyi befektetés kellene – írja a magyarmezogazdasag.hu.

„2030-ra akár 10 ezer hektár citrusültetvény is újjáéledhet Zimbabwéban, amiknek a nagy része a földreform miatt veszett el” – nyilatkozta a Citrustermesztők Szövetségének elnöke, Pete Breinstein. Mugabe utódja, Emmerson Mnangagwa elnöksége alatt a zimbabwei kormány sokat tett a fehér farmerek kiengeszteléséért, támogatva a mezőgazdaság újraélesztését, és azon belül a finanszírozásán is javított.

(Kiemelt kép: egy lány vizet gyűjt Bulawayóban, 2023. augusztus 23-án. Fotó: Zinyange Auntony / AFP)