Bucsa város visszavételének egy éves évfordulójára emlékezett Zelenszkij

Egy éve Ukrajna Kijevnél megállította azt az erőt, amely napjainkban a legnagyobb fenyegetést jelenti az emberiségre – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon.

2023. április 2., 15:04

Szerző:

„Ukránok! Az emberiséget napjainkban fenyegető legnagyobb erőt állítottátok meg. Azt az erőt, amely gyűlöl és el akar pusztítani mindent, ami fontos” – fogalmazott az elnök, néhány nappal a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulója után.

„Az összes, hozzánk tartozó területet felszabadítjuk és ismét kitűzzük az ukrán zászlót minden városunkban és településünkön” 

– tette hozzá Zelenszkij, aki üzenetéhez a kisváros visszavétele idején készített képeket is csatolt. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka leszögezte: folytatják a harcot a függetlenségért.

Az ukrán csapatok tavaly március végén foglalták vissza Bucsát és Irpint, az után, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből. A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot. Ukrán források szerint Bucsában több mint 1400 embert öltek meg az orosz megszállás idején, köztük 37 gyereket. Kijev szerint több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg „kegyetlenkedései szimbólumának” nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

(Kiemelt képünk: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Kijev közelében fekvő Bucsában 2023. március 31-én. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)