Zelenszkij: „Ezt tették a nácik”

Tíz kínzókamrát is találtak a visszafoglalt területeken – jelentette be szombat esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat.

2022. szeptember 18., 09:49

Szerző:

Az előrenyomuló ukrán erők legalább 10 helyen találtak kínzásra utaló nyomokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban az ukrán elnök szerint, aki szombat esti beszédében a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat. Volodimir Zelenszkij leszögezte: ki fogják deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért.

A héten közzétett ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak. Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint „feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein”.

Ezt követően szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta.

(Törvényszéki technikusok sírt ásnak egy erdőben a kelet-ukrajnai Izjum külterületén 2022. szeptember 16-án. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP)