Izjumi tömegsírok – Kínzókamrákat találtak Harkiv környékén

Az Európai Uniót mélyen megdöbbentette a több mint 440 holttestet rejtő, a Harkiv megyei Izjumban megtalált tömegsírok híre, az agressziót a lehető leghatározottabban elítéljük – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pénteken.

2022. szeptember 16., 21:10

Szerző:

Ukrán híradások szerint Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség nyomozó osztályának vezetője pénteken közölte, hogy előző nap tömegsírt találtak az orosz megszállás alól felszabadított Harkiv megyei Izjumban. 

Josep Borrell közleményében azt írta,

Oroszország háborúja vérnyomot és pusztítást hagy maga után Ukrajnában. Civilek ezreit gyilkolták meg, még többeket megkínoztak, szexuálisan bántalmaztak, raboltak el vagy kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. 

„Az orosz erőknek a nemzetközi humanitárius jogot és a genfi egyezményeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó embertelen magatartásának azonnal véget kell vetni” – fogalmazott a főképviselő. 

Szavai szerint felelősségre fogják vonni Oroszországot, annak politikai vezetését, valamint mindazokat, akik részt vesznek a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog folyamatos ukrajnai megsértésében. Az EU minden erre irányuló erőfeszítést támogat – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR

(Összekötözött kezű holttest, amint ukrán törvényszéki technikusok exhumáljákegy erdőben, Izjum külvárosában 2022. szeptember 16-án. Fotó: SZERGEJ BOBOK / AFP)

Kínzókamrák Harkiv környékén

Szerhij Bolvinov tájékoztatása szerint ez az egyik legnagyobb tömegsír azok közül, amelyekre a felszabadított területeken bukkantak. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök pedig arról számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy

Harkiv megyében – amióta felszabadította az ukrán hadsereg – már tíz kínzókamrát fedeztek fel a hatóságok.

(Kiemelt képünk: Törvényszéki technikusok sírt ásnak egy erdőben a kelet-ukrajnai Izyum külterületén 2022. szeptember 16-án. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP)