Zelenszkij szerint a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak

A németországi G7 csúcstalálkozón videóhíváson keresztül csatlakozott be az ukrán elnök.

2022. június 27., 16:12

Szerző:

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak – jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

A bajorországi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) keddig tartó találkozó második napjának megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is „befagyna”, vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok – húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára.

(Kiemelt kép: Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, Joe Biden amerikai elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke helyet foglalt egy kerekasztalnál, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a képernyőn) videokapcsolaton keresztül szól a G7 vezetőihez munkaülésükön 2022. június 27-én a dél-németországi Elmau várában, ahol a német kancellár a hét gazdag ország csoportjának (G7) csúcstalálkozóját tartja. Fotó: Kenny Holston / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.