Zelenszkij: Oroszország terrorista állam, nincs helye az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Ukrajna kérésére. Kijev a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz rakétatámadás miatt kérte a testület összehívását.

2022. június 29., 13:55

Szerző:

Volodimir Zelenszkij terrorizmussal vádolta Oroszországot, és követelte, hogy távolítsák el a Tanácsból. Az elnök egy perces csendet kért az Oroszországgal vívott háborúban elesett ukránok emlékére:

„Ha egy ország békés embereket ölne meg, az mindenképpen terrorizmusnak minősülne. Egy ilyen szervezet az egész emberiség ellenségévé válna. Ezért az, amit a bűnözők és bűnszervezetek szintjén büntetnek, nem maradhat válasz nélkül egy terroristává vált állam szintjén”

– mondta az ukrán elnök.

DImitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese tagadta, hogy szándékosan céloznának polgári infrastruktúrát:

„A valóságban nem volt támadás a bevásárlóközpont ellen. Az orosz fegyveres erők precíziós fegyverekkel semmisítették meg az Egyesült Államokból és európai országokból kapott nyugati fegyvereket és lőszereket a kremencsuki gépgyár területén.”

Zelenszkij később nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyek állítólag a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétacsapás pillanatában készültek. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek minősít, azonnal véget érhet, amint Ukrajna leteszi a fegyvert – írta az Euronews.

 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatot tesz a NATO-csúcstalálkozó első plenáris ülésének kezdetén a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 29-én. Fotó:GABRIEL BOUYS / AFP)