Zelenszkij azonnali EU-s tagságot kér Ukrajnának

Ursula von der Leyen támogatja Ukrajna Európai Uniós taggá válásának gondolatát. 

2022. február 28., 10:44

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Európai Uniót, hogy azonnal fogadja el Ukrajnát az új különleges eljárás keretében.

Korábban írtunk róla, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke támogatta Ukrajna Európai Uniós taggá válásának gondolatát. Von der Leyen az Euronews-nak adott interjújában beszélt néhány órával azután, hogy a 27 tagú blokk története során először fegyvereket készül szállítani egy háborúban álló országnak.


„Az Európai Unióhoz fordulunk Ukrajna sürgős csatlakozásával kapcsolatban egy új különleges eljárás keretében. Hálásak vagyunk partnereinknek, hogy velünk vannak. De a célunk az, hogy együtt legyünk minden európaival, és ami a legfontosabb, hogy egyenlő feltételek mellett. Biztos vagyok benne, hogy ez tisztességes. Biztos vagyok benne, hogy megérdemeltük. Biztos vagyok benne, hogy mindez lehetséges”

– mondta Zelenszkij.

Az orosz elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Volodimir Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében. Az ukrán tárgyalódelegáció már megérkezett Fehéroroszországba. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelik.

(Kiemelt képünk: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. február 22-én készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij elnök televíziós beszéde közben Kijevben. Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).