Nem várnak tovább, kitelepítik a zaporizzsjai atomerőmű környékén élőket

Az atomerőmű dolgozóit is érinti a döntés, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szerint kiszámíthatatlan a helyzet a erőmű térségében.

2023. május 7., 11:26

Szerző:

Potenciális veszélyhelyzetnek nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. Az evakuálás Enerhodar városára, az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

A zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik - fogalmazott Rafael Gross, majd hozzátette, mélységesen aggódik a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. "Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét" - mondta.

Az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben,  vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy a tizennyolc Zaporizzsja megyei település lakosait az Azov-tenger partján fekvő Bergyanszkba és Primorszkba telepítik ki.

Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója ugyancsak vasárnap hajnalban azt közölte, hogy Ukrajna több mint tíz pilóta nélküli repülő szerkezettel támadta a Krím félszigetet, háromnak közülük a szevasztopoli kikötő volt a célpontja. Szevasztopolban egyetlen objektum sem rongálódott meg - közölte Mihail Razvozsajev a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Egy Telegram-csatornákat figyelő ukrán szolgáltatás szerint Szevasztopolban és Szakiban voltak robbanások - ez utóbbi településen orosz légitámaszpont működik -, valamint néhány más helyen.

(Fotó: Az ukrán légelhárító egység egyik tagja fedezékben. MTI/EPA/Maria Senovilla)