Az oroszok elhagyhatják a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán állami atomenergia cég vezetője vasárnaő azt mondta, hogy arra utaló jelek vannak, hogy az oroszok elhagyják a zaporizzsjai atomerőművet.

2022. november 27., 18:38

Szerző:

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője vasárnap azt közölte, hogy úgy tűnik az orosz erők készülnek elhagyni a zaporizzsjai atomerőművet, amelyet márciusban, nem sokkal az inváziójuk után foglaltak el.

„Az utóbbi hetekben olyan információkat kapunk, hogy az oroszok készülnek elhagyni az erőművet” – mondta Petro Kotin, az Energoatom vezetője az országos televízióban. „Nagyon sok olyan hír jelent meg az orosz médiában, hogy érdemes lenne kiüríteni az erőművet, és talán érdemes lenne átadni az ellenőrzést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. Az ott levők pedig arról számoltak be, hogy az orosz katonák csomagolnak és ellopnak mindent, amit csak tudnak”.

Arra a kérdésre, hogy korai-e még arról beszélni, hogy az orosz csapatok elhagyják az erőművet, Kotin azt mondta a televízióban: „korai lenne. Ezt most még nem látjuk, de a jelek szerint készülnek rá.”

 

A Reuters megjegyzi, hogy ez a lépés jelentős változást jelentene a részben megszállt délkeleti Zaporizzsja régióban, ahol a frontvonal hónapok óta alig mozdult el.

(Kiemelt kép: A Zaporizzsjai Atomerőmű 2022. szeptember 11-én. Fotó: STRINGER / AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.