WHO: az egészségügyben használt mesterséges intelligencia veszélyes lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden óvatosságra intett a közegészségügy területén használt mesterséges intelligenciával kapcsolatban, mondván a döntéshozatal során felhasznált adatok szubjektívek lehetnek és vissza is élhet velük a rendszer.

2023. május 16., 15:21

Szerző:

A WHO közölte, hogy ugyan lelkesednek a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek iránt, de aggasztónak találják, miként fog működni a rendszer az egészségügyi információhoz való hozzáférés javítása és diagnosztikai ellátás fejlesztése terén valamint döntéstámogató eszközként. A szervezet közleményében kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia képzéséhez felhasznált adatok szubjektívek lehetnek, és megtévesztő vagy pontatlan információt generálhatnak, továbbá a mesterséges intelligencia-modellek visszaélésre és dezinformáció generálására is használhatók.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a generált nagyméretű nyelvi modell eszközök (LLM), például a ChatGPT használata során az emberi jólét előmozdítása és a közegészség védelme érdekében elengedhetetlen a kockázatok kiértékelése. 

Az egészségügyi szervezet által megfogalmazott figyelmeztetés azért is fontos, mert a mesterséges intelligencia alkalmazásai gyorsan népszerűvé válnak, ráirányítva a figyelmet egy olyan technológiára, amely megváltoztathatja az üzleti és társadalmi modelleket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock.)