Washington: Bármelyik állam ad gépeket Ukrajnának, „az a saját szuverén döntése lesz”.

Cserébe az amerikaiakkal tárgyalnak F-16ok vadászgépekről.

2022. március 6., 14:45

Szerző:

Az ajánlat az után következett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elkeseredett kéréssel fordult az amerikaiakhoz, hogy küldjenek nekik vadászgépeket.

A Wall Street Journal szombaton írt arról, hogy Lengyelország tárgyal az Egyesült Államokkal egy esetleges gépcseréről. Az egyezséghez szükség van a Fehár Ház jóváhagyására is.

Vasárnap Anthony Blinken Maia Sandu moldovai elnökkel folytatott tárgyalásai utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy

egyelőre „vizsgálják” azt, milyen feltételek mellett tudnának Lengyelországnak F-16-osokat adni, a döntést későbbre ígértek.

A CNN-en szombat este egy nyugalmazott amerikai admirális arról beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja egy repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajna légterében. Az a korábbi amerikai érvelésből is kiderült, hogy ha amerikai vadászgépek ütköznének bele az orosz repülőkbe Ukrajna légterében, az harmadik világháborúhoz vezetne. Ugyanakkor az admirális nem tartja kizártnak, hogy

használt, szovjet gyártmányú vadászgépeket adjanak át Washington szövetségesei az ukránoknak.

Időközben a CNN diplomáciai és Fehér Házban dolgozó tudósítói, illetve a Wall Street Journal és a brit Financial Times is beszámolt arról, hogy valóban felmerült a tárgyalásokon, hogy az ukránokat lengyel vadászgépekkel erősítsék meg – a lengyel sajtó is írt ez utóbbi hírforrások alapján a tárgyalásokról.

A Fehér Ház magyar idő szerint vasárnap délelőtt ismerte el a tárgyalások folytatását a kérdésről, de

Washington hangsúlyozza: bármelyik állam ad gépeket Ukrajnának, „az a saját szuverén döntése lesz”

Vagyis nem NATO döntés, vagy NATO segítség.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij „kétségbeesetten” kérlelte vasárnapra virradóra az amerikai törvényhozókat, hogy az Egyesült Államok segítsen több harci repülőgépet szerezni nekik. Zelenszkij egy órán át privát videóhívás során beszélt a 300 kongresszusi taggal.

Lengyelországnak egyébként mintegy 23 darab míg-29-ese, és 18 darab SU-22-ese van szolgálatban, nem mellesleg van 48 darab F-16-osuk is.

(Kiemelt kép: Az amerikai haderő F-16 Fighting Falcons gépe.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.