Kitört egy vulkán – veszélyben az iguánák

Kitört egy vulkán a Galápagos-szigeteken.

2022. január 7., 20:36

Szerző:

Kitört a Wolf tűzhányó az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek legnagyobb szigetén – közölték a hatóságok, de arra nem tértek ki, hogy a rózsaszínű szárazföldi iguánák populációja veszélyben van-e.

A Galápagosi Nemzeti Park a közösségi médiában tette közzé, hogy kitört a Wolf nevű vulkán, hét év alatt immár másodszor. A quitói Földtani Intézet jelezte, hogy péntek reggel újabb kitörést észleltek az Isabela-szigeten található, 1707 méter magas vulkánnál, amelyből 3800 méteres gáz és hamufelhő emelkedik a magasba.

Sem a vulkán közelében, sem a hamufelhők irányában nincsenek lakott területek – áll az intézet közleményében. Legutóbb 2015-ben, 33 évi nyugalom után tört ki a Galápagos-szigetek legmagasabb vulkánja. Az Ecuadortól ezer kilométerre található csendes-óceáni szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta.

A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Az előző kitörés nem érintette az Isabela különleges állatvilágát, ahol 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként a galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

(Kiemelt kép: A Galápagos Nemzeti Park – a Wolf vulkán kitörése 2022. január 7-én. Fotó: PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP) 

 

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.