Kitört a Cumbra Vieja vulkán a La Palma szigetén

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés.

2021. szeptember 19., 19:14

Szerző:

Kitört vasárnap délután a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek, a La Palma szigetén. El Pasóbol, a sziget déli részén hatalmas robbanást jelentettek, a sziget fölött pedig óriási hamufelhő tornyosul. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni.

A helyieket figyelmezették, csomagoljanak össze, készítsék össze az irataikat és a gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést. Egyelőre nem utasították őket lakhelyük elhagyására. La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguia vulkán három héten át lövelt lávát a magasba. Pedro Sánchez spanyol kormányfő hivatala vasárnap délután bejelentette, hogy a miniszterelnök még a nap folyamán a szigetre utazik.

 

(Kiemelt kép: LA PALMA, SPANYOLORSZÁG - SZEPTEMBER 19.: A Cumbre Vieja hegy kitör, füst-, hamu és lávaoszlopot okádva, ahogy a La Palma szigetén lévő Los Llanos de Aridane-ból látható, 2021. szeptember 19-én. Fotó: Calero / Anadolu Ügynökség.)