Von der Leyen: A biztonság érdekében az EU nem engedhet a minőségből

Új hatóságot hoz létre az EU: a felkészülést és reagálást segítő HERA fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát is.

2021. február 10., 17:30

Szerző:

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart, ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni.

A bizottsági elnök szerint helyénvaló, hogy az EU és tagországai közösen rendelték meg az oltóanyagokat, és szolidáris alapon osztoznak a rendelkezésre álló dózisokon. Véleménye szerint hibás, gazdaságilag helytelen lett volna, ha néhány nagyobb tagállam csak a maga számára biztosított volna vakcinákat, ez ugyanis a közösség végét jelentette volna. Von der Leyen leszögezte, hogy az európai érdekeket is szolgálja, ha a vakcinaellátásban az unió segíti a partnerországokat, de ragaszkodik a saját részéhez az oltóanyagokból.

Kifejtette: noha egy oltóanyag kifejlesztésére rendes körülmények között akár egy évtizedre is szükség lehet, ezt az időt néhány hónapra sikerült csökkenteni. Jelen esetben azonban a tudomány megelőzte az ipart. Ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapacitásfejlesztésbe.

Von der Leyen azt is közölte, hogy a világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió külön hatóságot hoz létre, amely segíteni fogja a felkészülés mellett a hatékonyabb reagálást az esetleges járványfenyegetések és az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új mutációinak megjelenésére - mondta az uniós bizottság elnöke.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte az Európai Bizottságot az uniós oltási stratégia hiányosságai, az oltóanyagellátás akadozásai miatt. A brüsszeli testület a közös beszerzés összehangolásának nehézségeivel és a gyártási kapacitás akadozásával magyarázta az oltóanyag-szállítások késlekedését. Az átláthatóság és a bizalom fenntartása érdekében a brüsszeli testület január végén nyilvánosságra hozta az AstraZeneca, február elején a pedig a Sanofi-GSK gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyaguk beszerzéséről kötött szerződéseket. Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a vita során bejelentette, az uniós bizottság hamarosan elérhetővé teszik a Johnson & Johnson vállalattal kötött szerződés szövegét is. (MTI)

(kiemelt kép: Johanna Geron / MTI, EPA)