Putyin Orbánnak: Boldog új évet kívánok!

Más EU-s tagállami vezető nem kapott ilyen szép köszöntést a háborúzó orosz elnöktől, Orbán viszont igen.

2022. december 30., 16:48

Szerző:

Alekszandar Vucsis szerb elnök és Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor  mellett Orbán Viktornak küldte el 2023-as újévi jókívánságait Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna megtámadását 2022. február 24-én elrendelő Putyin más európai vezetőknek idén már formálisan sem küldte meg jókívánságait, az európai uniós vezetők közül ez alól egyedül a magyar miniszterelnök volt kivétel.

A Napi.hu híradása szerint az orosz elnök összesen 22 országnak küldött jókívánságokat. Többségük Európán kívüli vezető, így szerepelt a címzettek között

  • Hszi Csin-ping kínai elnök;
  • Narendra Modi, India miniszterelnöke;
  • Bassár el-Aszad szír elnök;
  • Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Meglepetésre a jókívánságokat megkapta Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök is, noha jelenlegi utóda, Giorgia Meloni már nem volt a címzettek között.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntőt mond, a XIV. BRICS-csúcstalálkozón Moszkvában 2022. június 23-án. Fotó: Mihail Metzel / SPUTNIK / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.