Vlagyimir Putyin most nagyon boldog

Az orosz hadsereg luhanszki erőinek még azt is megengedte, hogy pihenjenek egy kicsit. 

2022. július 5., 09:29

Szerző:

Vlagyimir Putyin gratulált az orosz csapatoknak az ukrajnai Luhanszk térségében aratott győzelmükhöz, írja a CNN nyomán a 444.hu. Hétfőn az orosz állami média televízió élőben közvetítette az orosz elnök és védelmi minisztere, Szergej Sojgu találkozóját. Sojgu a beszélgetés során számolt be Putyin elnöknek a háború legfrissebb fejleményeiről. 

 

„Június 19-el kezdődően az orosz alakulatok és katonai egységek a luhanszki népköztársaság  népi milíciája második hadtestének egységeivel együttműködve, csapataink déli egységeinek támogatásával sikeresen végrehajtották a felszabadítást célzó hadműveletet"

–- közölte az orosz elnökkel Szergej Sojgu,  hozzátéve, hogy a Gorszkij és Zolotoj térségében kialakított katlanban két hét alatt sikerült bekeríteni előbb Szeverodonyecket, majd Liszicsanszkot, és komoly csapást mérni az ukrán hadseregre, mely - orosz számítások szerint - 5500 katonát is veszíthetett.

 

Putyin azt mondta Sojgunak, hogy azok a katonák, akik a „luhanszki népköztársaság” tüzérparancsnokával küzdöttek rövid pihenőre mehetnek. 

„A többi katonai egységnek, beleértve a keleti és nyugati katonai csoportokat, a korábban javasolt terv szerint kell teljesíteniük a feladataikat” 

– jelentette ki Putyin, példaként emlegetve a luhanszki erők sikereit. Az orosz elnök dicsérte a milíciát, amiért „hősiességet” tanúsítottak, gratulált nekik, és háláját fejezte ki. A győzelmi beszéd közvetlen előzménye, hogy az orosz hadsereg elfoglalták Liszicsanszk városát, és ezzel egész Luhanszk terület az az orosz fél irányítása alá került.

(Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.