Elhagyta Oroszországot Vlagyimir Putyin, miközben letartóztathatják

Igaz, nem ment olyan messzire, hogy ez a veszély valóban fenyegesse: csupán az Ukrajnától 2014-ben Oroszországhoz annektált Krímbe.

2023. március 18., 16:33

Szerző:

Elhagyta Oroszország nemzetközileg is elismert területét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Míg elvben ez azt jelenti, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság elfogatóparancsa értelmében le is tartóztathatják háborús bűnök miatt, ez mégsem valószínű, hogy megtörténik. Putyin elnök ugyanis az Oroszország által 2014-ben, Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetre látogatott, még hozzá az „Oroszországgal való egyesülés napjának” megünneplésére.

A látogatásról az orosz állami televízió még rövid felvételt is közölt, amit a brit Guardian online kiadása is átvett. Ezen az látható, ahogyan Putyin megérkezik a Krím legfontosabb kikötővárosába, Szevasztopolba, népes kíséretével.

Az orosz állami televízió tudósítása szerint az elnök részt vett egy szevasztopoli művészeti iskola megnyitóján Mihail Razvozsajev, a város kormányzójának társaságában.

„Elnökünk, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin tudja, hogyan kell meglepetést okozni. A szó jó értelmében” - írta Telegram-csatornáján a szevasztopoli kormányzó, aki szerint az eredeti terv az volt, hogy az orosz elnök csak videokonferencia keretében csatlakozik az iskola megnyitó ünnepségéhez.

2014-ben Oroszország március 18-án csatolta el Ukrajnától a Krímet, miután a megszállt félszigeten nemzetközileg el nem ismert népszavazást tartottak. A Krím elcsatolását a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Vlagyimir Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta most első alkalommal utazott el a Krímbe. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök januárban kijelentette, hogy fegyverrel fogják visszafoglalni a félszigetet, amelyet ukrán területnek tartanak. Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a Krím Oroszország része, és nem hajlandó vitát nyitni a terület hovatartozásáról egy esetleges béketárgyalás során.

Mint ismert, pénteken a hágai bíróság ellene, és az orosz gyermekvédelem vezetője, Maria Lvova-Belova ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A lépés elsősorban azt jelenti, hogy a bíróság szerint kellő bizonyíték gyűlt össze mindkettejük ellen arra, hogy háborús törvényszék elé állítsák őket. Putyin elfogása azonban akkora diplomáciai krízis okoznak, hogy annak megtörténte egyelőre nem valószínű még akkor sem, ha az orosz elnök esetleg külföldre utazik.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik a Krímbe 2023. március 18-án. Fotó: Jason Jay Smart, Twitter)