A Krím „megvédését” ígérte Putyin

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím és Szevasztopol megvédelmezését és gyorsított ütemű fejlesztését ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszországhoz való csatlakozásról a két közigazgatási egységben rendezett népszavazás kilencedik évfordulója alkalmából.

2023. március 17., 21:56

Szerző:

„Nyilvánvaló, hogy a biztonsági kérdések prioritást élveznek a Krím és Szevasztopol számára, különösen ma. Mindent megteszünk, hogy elejét vegyük minden fenyegetésnek” – mondta az elnök a régió fejlesztéséről tartott tanácskozáson. 

Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a terrortámadás által megrongált Krími híd vasúti részének teljes helyreállítása határidőre befejeződik. Az elnök átfogó gazdasági fejlesztést és szociális támogatást ígérve üdvözölte a krímieket és minden oroszt a Krím Oroszországgal való „újraegyesítésének” szombati évfordulója alkalmából, az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által el nem ismert népszavazáson hozott döntést pedig „véglegesnek” és „történelminek” nevezte. 

Ugyanezen a tanácskozáson Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország „új régióiban” tavaly mintegy 384 kilométernyi utat újítottak fel, és azt ígérte, hogy jövőre megépül az autóút az Azovi-tenger körül. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken kitüntetésre terjesztette fel annak a két Szu-27-es vadászgépnek a pilótáját, amelyek elfogtak egy amerikai drónt a Fekete-tenger feletti légtérben. A moszkvai katonai tárca szerint a két vadászpilóta akciójával megakadályozta „a különleges hadművelet céljából kialakított ideiglenes légtérhasználati terület határainak megsértését”. 

A tárca szerint az amerikai MQ-9 Reaper drón, amely az incidens nyomán a tengerbe zuhant, kikapcsolt jeladóval közeledett az orosz határ felé. A Kommerszant gazdasági lap idézte a ForPost című krími hírportált, amely az írta, hogy megtalálták a drón roncsait a Fekete-tengerben Szevasztopol közelében, 900 méteres mélységben.

(Kiemelt képünk: Az orosz haditengerészet Szaratov, Novocserkasszk és Cézár Kunikov partraszálló hajói láthatóak egy kétéltű támadási gyakorlaton, amelyet az orosz Fekete-tengeri Flotta hadtest és haditengerészeti gyalogsági egységei tartanak az oroszországi Kercs közelében lévő Opuk gyakorlótéren, a Krím-félszigeten. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.