Vizsgálóbizottság hallgatja majd ki Orbán Viktort az EP-ben

A lehallgatási botrány miatt indítványozta ezt Donáth Anna.

2022. március 3., 19:29

Szerző:

Elfogadta az EP Donáth Anna javaslatát Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatásáról. A Momentum képviselője, Donáth Anna a lehallgatási botrány kirobbanása óta folyamatosan kérte ezt az Európai Parlamentben.

Donáth Anna, Róża Thun és Sophia in't Veld kezdeményezésére a Renew Europe frakció sikerrel szólította fel a képviselőket, hogy támogassák a javaslatot, amellyel a vizsgálóbizottság felállítása mellett cél Orbán Viktor felelősségre vonása is.

A magyar képviselőnő úgy véli, mindenek előtt fel kellene tárnia az ügy részleteit az Európai Uniónak, majd meg kell alkotniuk a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.

Donáth Anna szerint a demokráciáról szól a Pegasus-ügy, arról, hogy „Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan” – mondta a politikus.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.