Vizsgálat indult a korábbi NATO-főtitkár ellen

Nyomozás indult a volt NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen ellen.

2022. október 20., 13:09

Szerző:

Nyomozást indított a rendőrség Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár ellen a lett PNB Banka bank csődjében játszott szerepe miatt. A lett hatóságok szerint Rasmussen ellen, aki a PNB igazgatótanácsának elnökhelyettese volt, vizsgálat indult. A vizsgálat más korábbi vezetőkre is kiterjed − írja a Politico.

A csődgondnok szerint a vádlottak felelőtlenül jártak el, amikor nagy összegű ügyleteket engedélyeztek biztosíték nélkül, aminek következtében mintegy 140 millió eurónyi hiány keletkezett a bank eszközeiben. A hatóságok egyelőre nem kommentálták az ügyet, mert még folyik a vizsgálat. A vádakat nemrégiben Dániában elutasították, amikor az ügyet a bank dán ügyvédje sikertelenül próbálta az ország legfelsőbb bírósága elé vinni.

Rasmussen 2001 és 2009 között Dánia miniszterelnöke volt, ezt követően irányította a katonai szervezetet. Visszavonulását követően alapította a Rasmussen Global tanácsadó céget, és Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadójával együtt társelnöke az Ukrajnának nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákkal foglalkozó csoportnak.

(Kiemelt kép: Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár látogatást tesz Irpinyben 2022. július 1-én. Fotó: MTI/EPA/OLEG PETRASYUK)
 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.