Visszatérhetnek a lányok a középiskolába Afganisztánban

Egyelőre csak Kundúzban, és szigorúan fedett fejjel.

2021. október 5., 18:45

Szerző:

Korábban ugyan arról számolt be telex.hu, hogy a tálibok a nőket gyakorlatilag eltiltották a középfokú oktatástól, most úgy tűnik, változhat a helyzet: Kundúz tartományban ugyanis visszatérhettek a középiskolákba a lányok is – írja a telex.hu. Erről kedden, a tanárok világnapján tettek közzé a tálibok twitteren egy videót. A felvételeken az látszik,hogy több tucat diáklány tálib zászlókat lengetve ül egy tanévnyitón – egyesek az arcot is fedő fekete ruhában, mások csak fehér fejkendőben.

A kormányzó tálibok a kundúzi nagygyűlésükön azt is bejelentették, hogy több női köztisztviselőt is visszahívtak dolgozni, valamint ki fogják fizetni az elmaradt béreket is. Igaz, a korlátozásokat az AFP tudósítása szerint egyedül Kundúzban oldották fel, az ország többi tartományában továbbra is csak az általános iskolák nyitottak ki újra a lányok előtt. A tálibok szerint ugyanis a nők csak akkor folytathatnák az ország többi részén a középiskolát, ha mindenhol biztosítani tudják a fiúktól való elkülönítést és a tanulók biztonságát.

Több időre és instrukciókra van szükségünk, hogyan kell foglalkozni a nőkkel – mondta a tálibok szóvivője.

(Kiemelt kép: Afgán nők a tüntetésen. Fotó: EPA/STRINGER)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.