Visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt Szudánban

Abdalla Hamdokot az október 25-i puccs során őrizetbe vették több politikussal együtt, és Hamdok szakértői kormányt alakított.

2021. november 21., 19:21

Szerző:

Megszületett a megállapodás Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között arról, hogy visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdalla Hamdokot – írta az MTI a katonák és kormányzati tisztségviselők közlése alapján.

A hadsereg és a politikai pártok – köztük a legnagyobb, az Umma Párt – közötti megállapodás szerint szabadon bocsátják az október 25-i puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamdok szakértői kormányt alakít. A megállapodás létrejöttében az ENSZ és az Egyesült Államok is közreműködött – mondták el szudáni tisztségviselők.

Hamdok azzal indokolta a puccsistákkal kötött megállapodást, hogy így elkerülhető a további vérontás.

„A szudáni vér becses. Vessünk véget a vérontásnak, és a fiatalság energiáját fordítsuk építkezésre és fejlődésre”

– fogalmazott a miniszterelnök. A civil kormányt adó politikai erők minden tárgyalást elleneztek a puccsistákkal, és vasárnap további tiltakozásokra szólítottak fel. A megállapodás bejelentésével egy időben is ezrek meneteltek a kartúmi elnöki palota felé. A korábbi tiltakozások során a katonaság egyre keményebben lépett fel a tiltakozók ellen, és mintegy negyven ember meg is halt.

Egy névtelenséget kérő forrás úgy nyilatkozott, hogy a további kormányzás alapját is a 2019-ben kötött megállapodás adja, amely szerint a hadsereg és a civil politikai erők megosztják a hatalmat. A korábban a hadsereggel együtt kormányzó civilek viszont a puccs után most azt követelik, hogy a katonaság teljesen vonuljon ki a politikából, és a puccsistákkal semmilyen együttműködésre vagy tárgyalásra nem hajlandók.

(Kiemelt kép: Abdel Fattah al-Burhan és Abdalla Hamdok Khartoum, Szudánban 2021 November 21-én. fotó: Sudanese Presidential Palace / Han / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)