Villa Carpena: a tulajdonosok szerint a Mussolini család szellemei kísértik ezt az olasz kastélyt

Benito Mussolini fasiszta diktátor katonai egyenruháját, szeretett motorkerékpárját, egy vasbölcsőt és egy kísérteties hálószobatükröt bemutató Villa Carpena egyértelműen egy olyan múzeum, amely nem riad vissza a történelem sötét oldalától.

2022. november 1., 12:43

Szerző:

Az Olaszország északkeleti részén, Emilia Romagna régióban található kastély tulajdonosai szerint nagy az esélye annak, hogy összefutunk Mussolini szellemével – írja a CNN.

Mussolini szelleme köztünk él

A Forlì városának Carpena nevű apró kerületében található ingatlanról az a hír járja, hogy a Mussolini család több szelleme is kísérti – köztük a néhai olasz vezetőé is. A helyiek pedig azt állítják, hogy bizonyítékuk is van rá. A mindenféle személyes tárgyakkal és műalkotásokkal teli Villa Carpena a Mussolini család vidéki menedékhelye volt. Ma az „Emlékek Házának” is nevezett, Liberty-stílusú, sárgás színű kúria a történelem szerelmeseit és az borzongani vágyókat csábítja. Amióta 2000-ben egy olasz üzletember megvásárolta, az új tulajdonosok és más meghívott vendégek azt állítják, hogy intenzív paranormális tevékenységeket és természetfeletti eseményeket tapasztaltak, amelyek közül néhányat egy önjelölt szellemirtókból álló csapat állítása szerint szemtanúja volt és felvette.


Az arc a tükörben


„Ez a hely él, még mindig jelen vannak mindannyian, és érezzük őket, folyamatosan figyelnek minket” – mondja Domenico Morosini, a Villa Carpena jelenlegi tulajdonosa és üzemeltetője feleségével, Adele-vel. „Úgy érzem, tisztelnek minket. Nem félünk, de nem akarjuk megzavarni ezeket a szellemeket, ezért kerülöm, hogy éjszaka lépjek be a villába”.

A házaspár a villa szomszédos új épületében lakik. Éveket töltöttek kincsvadászattal, hogy felkutassák és visszaszerezzék a Mussolini család  elveszett eredeti relkviáit, amelyekből berendezték a villát. Az utóbbi években felerősödött az olasz érdeklődés Mussolini iránt, aki 1922 és 1943 között vezette országát, amíg Olaszország második világháborús kudarcai miatt meg nem buktatták és le nem tartóztatták. Bár sokan továbbra is elítélik fasiszta örökségét, Mussolini továbbra is az érdeklődés középpontjában van.

Miután megvásárolta Mussolini egyik történelmi egyenruháját egy amerikai árverésen, Morosini azt mondja, hogy visszavitte a kastélyba, és kiterítette az ágyra, amelyet Mussolini a feleségével, Donna Rachelével osztott meg, ugyanarra az ágyra, amelyben Mussolini meghalt. „Aznap egy médium volt velünk, és az illető rosszul érezte magát, le kellett ülnie, és azt suttogta, hogy »tt van«. Rögtön ezután Mussolini arcának sötét árnyéka jelent meg a hálószobai mosdóasztal tükrében, és azóta is ott van, mintha az üvegre lenne nyomtatva, több mint puszta tükörkép” – teszi hozzá Morosini. A villában tartott idegenvezetéseken részt vevő turisták is belenézhetnek az árnyékos arcba, hogy megpillanthassák a hírhedt diktátor jellegzetes szögletes állkapcsát, magas homlokát és markáns orrát.


Morosini azt mondja, hogy más hátborzongató eseményeknek is szemtanúja volt: „Napközben erős széllökéseket hallottam a villában, és lépések zaját a folyosókon”. Rachele Mussolini és több gyermeke évtizedekig élt a villában, miután a háború után visszatértek az Ischia-szigeti száműzetésből.
Morosini elmondása szerint szenvedélyesen szereti a „múltból származó emléktárgyakat”, és megvásárolta a villát Mussolini egyik fiától, és alaposan felújította azt antik bútorokkal és dekorációval.


Sílécek, zoknik, régi motorok...


Függetlenül attól, hogy hisznek-e a paranormális jelenségekben, a látogatók láthatják azokat a szobákat, ahol Mussolini gyermekei aludtak, a „kis” Mussolini vasbölcsőjét, amelyet suszter apja épített, a síléceit, hegedűjét, magánstúdióját és számos pazar ajándékot, köztük egy Haile Selassie etióp császártól származó faliszőnyeget és egy Hirohito japán császár által adományozott szent Fudzsi-hegyi sziklát. A kiállításon családi ruhadarabok, például kézzel készített zoknik és kalapok, csillárok, műalkotások, régi fotók Mussoliniről, amint Mussolini biciklizik, a Mussolini házaspár régi robogói és autói, valamint a szerény földműves családból származó Rachele által használt traktor is látható.

Benito Mussolini, aki a közeli Predappio faluból származott, 1924-ben építette a Villa Carpenát, miután feleségül vette Rachelét, aki egy szomszédos parasztházban lakott, amelyet az ifjú pár túl kicsinek ítélt a növekvő gyermekes család számára. Rachele egykori lakása ma a múzeum jegypénztárának és ajándékboltjának ad otthont, ahol Mussolini márkájú kütyüket és régi családi fotókról készült képeslapokat árulnak. A kastély, amelyet Morosini úgy határoz meg, hogy „nagy, mégis egyszerű, és amely tükrözi egy valójában egészen hétköznapi család mindennapi életét”, egy kavicsos sávokkal övezett, pazar parkban áll. A kertben található egy pavilon, ahol Mussolini egy kőasztalon olvasta a reggeli újságot, valamint a szalmából és gipszkartonból épített „gyerekjátszóház” konyhával és fürdőszobával, amelyet a gyerekeknek épített. A park, ahol fennmaradt egy Mussolini által ültetett fűzfa, korábban egy vidéki földterület volt, amelyet Rachele családja zöldségtermesztésre, gyümölcsfák termesztésére és állattenyésztésre használt. A régi madárháza még mindig ott van, és hemzsegnek benne a teknősgalambok.

 
Szellemirtók és érzékeny szellemek


Miután Morosini megvásárolta a helyet, elmondása szerint furcsa dolgok kezdtek történni. Gyorsan elterjedt a híre, hogy a birtokon kísértetek járnak, ami a paranormális jelenségekre szakosodott szakemberek kíváncsiságát is felkeltette. 2013-ban egy csapat szellemirtó kért látogatást, és állítólag ott is maradtak éjszakára, azt állítva, hogy nyugtalanító eseményeket rögzítettek a sötétben. „Felvettünk egy szalagra valamit, ami egy nő erőtlen hangjának tűnt, amikor lejátszottuk, az öreg villaőr megijedt, felugrott a székéről, és azt suttogta, hogy felismerte Rachele hangját” – meséli Andrea Pugliese, az olasz paranormális nyomozókból álló Ghost Hunter Padova nevű csoport tagja. Pugliese szerint egy repülőgép zaját is rögzítették, megjegyezve, hogy ez Mussolini fiához, Brunóhoz köthető, aki pilóta volt, és 1941-ben egy repülőgép-szerencsétlenségben idő előtt meghalt.
Hozzáteszi, hőkamerás felvételeket is készítettek azon az éjszakán, amelyeken több vörös, forró foltot mutattak Mussolini kedvenc motorjának kormányán és tankján, ami a nyomozó szerint annak a jele lehet, hogy a szelleme megérintette, a nosztalgia mozgatta. „A leghihetetlenebb esemény akkor történt, amikor egy fáklyát helyeztünk az étkezőasztalra, ahol a család étkezett; kértünk egy jelet, és kérésünkre hirtelen felgyulladt, majd újra kialudt” – mondja Pugliese.

Amikor a szellemvadász csapat megérkezett és elkezdte felállítani a felszerelést, elmondása szerint „ellenséges hangulatot érzékelt, mintha nem látnának minket szívesen, de az este folyamán a hangulat megváltozott és kevésbé volt feszült”. Pugliese inkább nem „szellemekről” beszél, hanem inkább „anomáliákról” és „jelenlétekről”, amelyek még mindig kötődnek a házhoz, ahol boldog pillanatokat éltek át, és nem akarják elhagyni azt.
„Továbbra is kötődnek ahhoz a múlthoz, távol állnak a szörnyű dolgoktól, és nem titok, hogy Rachele maga is ezoterikus nő volt, aki szeánszokat tartott, és sótartókat tartott a házban, hogy elhárítsa a gonoszt” – mondja Pugliese.

Morosini bevallja, hogy miután beengedte a szellemirtókat a villába, egy évig rosszul érezte magát, és csak jóval később döbbent rá, hogy a szellemek talán nem örültek a behatolásnak. De nem a Villa Carpena az egyetlen hely Olaszországban, amelyről azt beszélik, hogy Mussolini kísértetjárta.
A Rómát a fasizmus idején alapított Latina városával összekötő ősi Via Appia úton a helyiek azt állítják, hogy gyakran hallják és látják Mussolini szellemét, amint vörös Guzzi motorkerékpárján – szemüveggel és bőrsapkával együtt – elszáguld mellette, hogy éjjelente találkozzon a szeretőivel.

„Itt belélegezhetik a történelmet”


Marco Buonasorte Moriconi, aki a Villa Carpena idegenvezetője, azt mondja, hogy a látogatók kíváncsiak Mussolini „emberi, magánéleti oldalára”, aki a kastélyba menekült, hogy családjával töltsön időt. Úgy tűnik, soha nem hívta meg ide fasiszta cimboráit. „Itt tényleg belélegezheted a történelmet, és az emberek, akiket elkísérek, mindannyian érzékelik ezt, túl a politikai hitvallásukon” – mondja. „Az a lenyűgöző, hogy a villában mintha minden megdermedt volna az időben. Láthatod Rachele nyugdíjkönyvét, amely a konyha falán lóg, a telefont, amellyel Mussolini a római kormányközpontot hívta, és még a Nagy Háború (I. világháború) alatt a testéből eltávolított bombaszilánkokat is. Nagyon sok eredeti történelmi darab van, és mindegyiknek megvan a maga története;  meghívjuk az embereket, hogy fedezzék fel ezt a hihetetlen helyet” – teszi hozzá Moriconi. A Villa Carpena felső emeletén egy kulturális kutatóközpont található, amely több mint 5000 történelmi dokumentummal és régi magazinnal van tele azok számára, akik tovább szeretnének ásni a fasiszta korszak és a Mussolini család történetében.

(Kiemelt képünk: Villa Carpena. Forrás: Facebook)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.