Világhírű művészek kérik Putyint, hogy biztosítsa a megfelelő orvosi ellátást Navalnij számára

Egy világszerte ismert magyar író, Nádas Péter is az aláírók között szerepel.

2021. április 17., 11:16

Szerző:

Csaknem nyolcvan világhírű művész és értelmiségi fordult nyílt levélben Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, azt kérve tőle, hogy a lehető leghamarabb biztosítsák a bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij számára a megfelelő orvosi ellátást – írta meg a 444.hu. Az orvosi ellátás az orosz törvények alapján is járna Navalnijnak.

A levél aláírói emlékeztetik Putyint, hogy a Navalnij ellen elkövetett merényletkísérlet és hazatérése után a politikus egészségi állapota a beszámolók szerint rohamosan romlik, és sürgős orvosi segítségre lenne szüksége. Mivel a börtönben nem biztosították a számára, hogy az általa kiválasztott orvos megvizsgálhassa, Navalnij éhségsztrájkba kezdett.

Az ismert írók és más művészek által aláírt nyílt levél egyszerre jelent meg a francia Le Monde, a brit Guardian, a német Spiegel és a dán Jyllands-Posten és Politiken lapjain. A levelet aláírta Nádas Péter is.

(A kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.