Világbank: a tehetős államok egyre inkább rászorulnak a bevándorlásra

Az elöregedő társadalmakkal rendelkező magas- illetve közepes jövedelmű államoknak egyre több külföldi munkaerőre van szükségük – ismertette a washingtoni székhelyű Világbank kedden ismertetett jelentésében.

2023. április 25., 19:11

Szerző:

A dokumentum szerint a rohamos demográfiai változások egyre szükségesebbé teszik a migrációt, ami globális versengéshez fog vezetni a munkaerőért és a szaktudásért. A Világbank felhívta a figyelmet arra is, hogy számos ország csak külföldről érkező munkaerővel lesz képes fenntartani gazdaságát és társadalombiztosítási rendszerét.

„Világszerte a bevándorlás erős fejlesztési hajtóerőnek bizonyult, ami több száz millió ember, a családjaik, és az őket befogadó társadalmak életét is jobbá tette” – írták a jelentés összeállítói. Hangsúlyozták, hogy amennyiben a migrációt megfelelően irányítják, akkor az javítja a jólétet.

A jelentés szerint a magas és közepes jövedelmű országok társadalmai gyors iramban öregszenek. „Az alacsony jövedelmű országok lakossága növekszik, de a fiatal emberek úgy lépnek a munka világába, hogy nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel a globális munkaerőpiacon” – olvasható a dokumentumban.

A Világbank mindemellett kiemeli, hogy ugyan a célországok előjoga szabályozni a bevándorlást, de a menekültek kitoloncolása, illetve elutasítása „embertelen bánásmódhoz vezethet”. A nemzetközi pénzügyi szervezet ezért a migráció jobb szabályozását szorgalmazza.

(Kiemelt kép: Az olasz haditengerészet által közreadott kép mintegy 200 illegális bevándorlóról az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa szigettől mintegy 170 kilométerre 2014. január 22-én. Fotó: Olasz haditengerészet/MTI/EPA)

 

 

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.