Brutális vihar miatt ébredt rossz országban több légitársaság utasa

Volt olyan gép, ami a vihar miatt több órás körözés után végül ott landolt, ahol eredetileg felszállt.

2024. január 24., 08:50

Szerző:

Több ezer utas ébredt kedd reggel Európa-szerte rossz úticélon – sőt, rossz országban –, miután az Isha vihar problémákat okozott a légi közlekedésben. Több tucat repülőjáratot kellett törölni, másik reptérre irányítani vagy épp nem szállhattak le a Nyugat-Európa több leszállópályáján. Általában a repülés a leggyorsabb módja annak, hogy A-ból B-be jussunk, kivéve azok számára, akik a hét elején Írországba és az Egyesült Királyságba utaztak. A kifutópályákon ugyanis többfelé 100 hm/h feletti sebességű széllökéseket mértek. 

Kevin Cullinane, a dublini repülőteret üzemeltető kommunikációs csoportvezetője szerint különösen a Ryanair érintett az ügyben, mivel a társaság bázisa Dublin, ahol 166 be- és kimenő járatot töröltek vasárnap. A repülőtéren 36 járatterelés és 34 átrepülés történt (amikor a gépek félbehagyják a landolást, és ismét felemelkednek, hogy egy kör megtétele után újra megpróbáljanak leszállni).

A Ryanair egyik járata a Kanári-szigeteken fekvő Lanzarote-ból Dublinba indult és majdnem egészen az ír fővárosig jutott, de a vihar miatt a franciaországi Bordeaux-ba irányították anélkül, hogy megpróbált volna leszállni.

A Ryanair másik járata, az FR555-ös, Manchesterből Dublinba indult. Miután a közelben körözött egy ideig, megpróbált leszállni Dublinban, de nem járt sikerrel, végül Párizsban kötött ki. Így a félórás repülés, két és fél órás lett.

Egy másik Manchester-Dublin járat több mint három órán keresztül járt oda-vissza az Egyesült Királyság és Írország között, majd miután felhagyott a dublini leszállással, Belfastnál próbált meg landolni, sikertelenül, majd Glasgow felett körözött és végül Liverpoolban szállt le, mindössze 31 mérföldre az indulási repülőtértől.

A harmadik gép, amelynek Shannonból Edinburghba lett volna egyórás járata, egészen Skóciáig repült, majd a németországi Kölnbe irányították.

A Lufthansa Münchenből Dublinba tartó járata is repült egy kört, végül kénytelen volt visszatérni Münchenbe, ahonnan felszállt.

Az egyik pilóta, aki késő délután landolt a londoni Heathrow-n, azt mondta a CNN-nek, hogy közel 160 km/h-s széllel küzdöttek 3000 láb magasságban. „A repülőgép biztonságos földre juttatása hatalmas csapatmunka ilyen körülmények között" – mondta a pilóta, aki névtelen akart maradni, mert a légitársaság nem engedi, hogy nyilatkozzanak a pilóták az ügyben.

„Bár izgalmas és egyben megterhelő lehet az utasok számára egy ilyen kaland, a pilóták számára mindez a napi munka része. Ezekre az extrém eseményekre gyakorolunk és több üzemanyagot kapnak a gépek ilyenkor, hogy ha kell eljussunk egy következő repüléterre" – mondta a pilóta.

(Kép: Nicolas Economou/NurPhoto) 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 3., 08:04

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.