Meghalt két ember a Krím-félszigetre lecsapó viharban

A tomboló vihar egészen szombatig is eltarthat. 

2021. augusztus 13., 18:25

Szerző:

Két ember életét vesztette, egy eltűnt, és 59-en megsebesültek, miután a brutális esőzések áradást okoztak a Krím-félszigeten csütörtökön. A helyi meteorológiai előrejelzés szerint a Krímben szombatig is eltart a jégesővel és másodpercenként 25 méteres széllökésekkel járó vihar. A közeli Krasznodari területen, Gelendzsik, Anapa és Novorosszijszk környékén vasárnapig napi 70-120 milliméter csapadék várató – idézte az MTI Szergej Akszjonov közösségi oldalon közzé tett közleményét.

Az Ukrajnától elcsatolt régió vezetője szerint a helyi lakosok közül 4082-en károkat szenvedtek. A polgári védelem később közölte, hogy 26 ideiglenes szálláson 8410 embert helyeztek el. A legsúlyosabb károkat a vihar Kercsben okozta. A Krím-félszigeten június végén-július elején is súlyos esőzések voltak. Az akkori áradásokat a Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője elnökletével ülésező illetékes kormánybizottság pénteken visszamenőlegesen szövetségi szintű rendkívüli állapotként ismerte el.

Ugyancsak szövetségi szintű rendkívüli helyzetet hirdetett ki a testület pénteken az orosz Távol-Kelet négy régiójában, a Habarovszki és a Bajkálontúli területen, a Zsidó Autonóm Területen és Amúr megyében. Ez a státus lehetővé teszi szövetségi tartalékok és pénzeszközök hatékonyabb mozgósítását a természeti csapás elleni védekezéshez és a helyreállításhoz.

(Kiemelt kép: A 2021. március 18-án közreadott képen orosz zászló lobog egy hegy tetején, az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten fekvő Bahcsiszaraj közelében 2014. március 28-án. A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) képviselői 2021. március 18-án közös állásfoglalást adtak ki, amelyben felhívták a moszkvai vezetés figyelmét, hogy nem ismerik el a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását, valamint továbbra is támogatják Ukrajna függetlenséghez, szuverenitáshoz és területi integritáshoz való jogát. Fotó: Pavel Golovkin / MTI/AP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.