Putyin szerint a Krím félsziget lépett ki Ukrajnából

Az orosz elnök úgy látja, hogy az Egyesült Államok által szervezett és az EU tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és a Krím félsziget kilépéséhez.

2021. június 22., 16:36

Szerző:

Az Egyesült Államok és az Európai Unió „agresszív” politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában – írta az MTI Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Die Zeit című német hetilapban megjelent írása alapján, amely szerint a Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából.

A Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából közölt vendégkommentárban az orosz államfő úgy vélte, hogy a Vörös Hadsereg „hősei” nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték, hanem „megmentették Európát és az egész világot a rabszolgaságtól”, és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy „beteljesítsék nagy és nemes felszabadító küldetésüket”.   

A világháború szörnyűségei ellenére az európai nemzeteknek sikerült visszatérni a kölcsönös bizalomhoz és tisztelethez, és elindultak az integráció felé, hogy lezárják a huszadik század első felének „európai tragédiáit” – írta Vlagyimir Putyin.   

Kiemelte: „reméltük, hogy a hidegháború vége győzelem lesz egész Európának”, és megvalósul a „Lisszabontól Vlagyivosztokig” egységes kontinens eszméje. Putyin szerint Oroszország éppen ebben a szellemben, a „közös értékek és érdekek” által összetartott „nagy Európa” kiépítésének logikája alapján igyekezett formálni kapcsolatait az európaiakkal.    

Azonban egy más megközelítés érvényesült, amelynek alapja a konfrontációra építő „hidegháborús relikvia”, a NATO bővítése – fejtette ki Vlagyimir Putyin, rámutatva, hogy öt bővítési hullámban 14 új tagot vettek fel a szervezetbe, köztük egykori szovjet tagköztársaságokat. Úgy vélte, az erősödő bizalmatlanság fő oka a katonai szövetség kiterjesztése keletre, azaz Oroszország határai felé. Hozzátette: sok ország „ultimátumot” kapott, választania kellett a „kollektív Nyugat” és Oroszország között.   

Ennek az „agresszív politikának” a következményeit szemlélteti a 2014-es „ukrajnai tragédia”, amelyben Vlagyimir Putyin szavai szerint Európa tevőlegesen támogatott egy „fegyveres, alkotmányellenes államcsínyt” Ukrajnában. „Ezzel kezdődött minden” – vélekedett az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából.   

Ugyanakkor Oroszország mindennek ellenére továbbra is nyitott a „fair és kreatív együttműködésre” – fejtette ki az orosz elnök.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin a 76. Győzelem napi parádén Moszkvában, 2021. május 9-én. Fotó: Sputnik via AFP - POOL | Mikhail Metzel)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.