Vígjátéksorozatban nevetik ki Orbán Viktort a lengyelek

2018. május 5., 10:01

Szerző:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is feltűnik a Lengyelországban 2017 óta  Ucho Prezesa (Az elnök füle) címen futó vígjátéksorozat egyik epizódjában – vette észre a Heti Válasz

A lengyel politikai élet abszurditásai körül forgó vígjátéksorozat  a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski és a bábjának tartott államfő, Andrzej Duda döntései elé tart görbe tükröt, két hete azonban Magyar rulett címmel vetítettek egy részt, amelyben a magyar miniszterelnök is megjelenik. Ez a rész a lengyel külpolitikáról, Lengyelország elszigeteltségéről szól – Duda azzal indít benne, hogy Kaczynskinek sikerült Irán szintjére küzdenie Lengyelországot, amelynek most az EU és Oroszország mellett a hírhedt haláltábor-törvény nyomán Izraellel és az Egyesült Államokkal is feszült a viszonya –, az egyik jelenetben pedig Orbán pedig azzal tör rá teátrálisan az éppen a belügyminiszterével tárgyaló Kaczynskire, hogy soha nem hagyja magára. – Ezzel a hülye Európai Uniónak még belénk törik a foga – mondja tört magyarsággal a miniszterelnök szerepét játszó színész. Beszél arról is, hogy a két országnak össze kell tartania, mint abban a sörreklámban, amelynek az egyik szereplője a szakadékból húzza ki a másikat, ez a szakadék pedig az Európai Unió – a hasonlatot Kaczynski „a hihetetlen nyelvezet” fordulattal méltatja, kásőbb megjegyezve, hogy Magyarország 1941-ben hadat üzent az egyesült Államoknak is –, a turbékolásuknak azonban véget vet egy telefonhívás, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis éppen Orbánnal akar beszélni valamilyen üzleti ügyben. – Te soha nem zavarsz. Üzlet? Veled? Mindig! – hajbókol Orbán látványosan feszengő lengyel politikusok előtt, miközben Kaczynski elhagyja a szalont.

A következő jelenetben a PiS elnöke annyit vet oda a titkárnőjének, hogy egyedül akar lenni, mint Lengyelország Európában, amire megkapja a kérdést, hogy Magyarországgal mi a helyzet. – Túlságosan felnéznek az oroszokra – válaszolja lemondóan Kaczynski.

Az elnök füle a harmadik évadnál tart, epizódjait csak a YouTube-on több százezren nézik meg, az Orbán-féle  Magyarország pedig nem csak a lengyel politikai szatíra világában nevetség tárgya. Bevallása szerint Matteusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen rajtunk.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.