A bíróság szerint államellenes propagandát terjesztett, ezért kilenc év börtönre ítélték

Az ország, ahol államellenes mást gondolni.

2021. december 15., 06:49

Szerző:

Államellenes propaganda vádjával kilenc év börtönbüntetésre ítélt kedden a bíróság Vietnamban egy országszerte jól ismert emberi jogi aktivistát, írja az MTI. A tevékenységéért több emberi jogi díjjal is jutalmazott Pham Doan Trangot 2020-ban vették őrizetbe, éppen azon a napon, amikor Vietnam és az Amerikai Egyesült Államok az emberi jogokról és a szólásszabadságról tartott egyeztetést.

A nő több könyvében felszólalt egyebek között a nők jogai és a környezetvédelem mellett, és egyik alapítója volt egy helyi környezetvédelmi szervezetnek is, illetve több sajtóorgánumnak.

Tavaly januárban Pham Doan Trang felszólalt egy földtulajdoni vitában, amelyben falusiak kerültek szembe a földjeiken katonai repülőteret építeni akaró hadsereggel. Az emiatt kirobbant összecsapásokban többen meghaltak.

Az aktivistát 2019-ben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezet is kitüntette. Annak ellenére, hogy Vietnam hatalmas gazdasági reformot hajtott végre az utóbbi években, és egyre nyitottabb a társadalmi változásokra, az uralkodó kommunista párt továbbra is szigorú cenzúra alatt tartja a médiát, és alig tűri el a bírálatokat, sőt az utóbbi években a hatalom egyre gyakrabban csapott le a másként gondolkodókra.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Oliver Bunic / AFP)

 

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.