Vietnamba érkezett Joe Biden amerikai elnök

Megérkezett Vietnamba vasárnap Joe Biden amerikai elnök, aki a tervek szerint Nguyen Phu Trong kommunista pártfőtitkárral is találkozik.

2023. szeptember 10., 13:16

Szerző:

A tervek szerint a vezetők megállapodnak a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá tételében „kiterjesztett stratégiai partnerség” formájában.Biden egyeztet Vo Van Thuong elnökkel és Pam Minh Chinh miniszterelnökkel is, valamint ellátogat a 2018-ban elhunyt John McCain, a két ország közötti kapcsolatok újrafelvételéhez hozzájáruló republikánus szenátor és háborús hős emlékművéhez is. Jóllehet Vietnam nem foglalt állás a Washington és Peking közötti nézeteltérésekben, többször bírálta Kínát a Dél-kínai-tenger ügyében. Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tartja, ennek érdekében több, katonai célú mesterséges szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit Vietnam mellett a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. 

Tavaly Vietnam jelentős tengeri munkálatokba kezdett a térség Hanoi által magának követelt területein, elsősorban a Spratly- és a Namyit-szigeteknél. Biden érkezése előtt egy nappal a The New York Time című amerikai napilap vietnami pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Vietnam titokban fegyvereladásokról tárgyal Oroszországgal a Moszkvát sújtó nemzetközi szankciók ellenére.

Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap azt mondta, egyre több vietnami ellenzi a Hanoi és Moszkva közötti kapcsolatokat, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig "segíthetnének Vietnamnak szövetségi rendszere kiszélesítésében".
Jogvédő szervezetek mindazonáltal máris felhívták a figyelmet arra, hogy míg Washington többször élesen bírálta Kínát emberi jogi ügyekben, feltűnően hallgatott a vietnami jogsértésekkel kapcsolatban. Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója az aggodalmakra reagálva elmondta: az amerikai elnök szóba fogja hozni a szólás- és vallásszabadság, illetve az alapvető emberi jogok kérdését a látogatáson.

(Kiemelt képünkön: Joe Biden amerikai elnök részt vesz Nguyen Phu Trong (2L), a Vietnami Kommunista Párt főtitkárának fogadóünnepségén a vietnami elnöki palotában Hanoiban 2023. szeptember 10-én. Biden azért utazik Vietnamba, hogy elmélyítse a két ország közötti együttműködést, tekintettel Kína növekvő ambícióira a térségben. Fotó: SAUL LOEB / AFP)