Videón, ahogy izomból megesernyőznek egy holland széljobber politikust

Előadást akart tartani, amikor lecsaptak rá. Szó szerint.

2023. október 27., 14:03

Szerző:

Thierry Baudet, holland szélsőjobboldali Fórum a Demokráciáért párt (FVD) vezetője a belga Gent városában készült előadást tartani egy konzervatív egyetemi szövetség által szervezett rendezvényen. Az épület előtt azonban egy esernyővel jókora ütést mértek a férfira. A Politico szerint Baudet fején „jelentős dudor” keletkezett. 

A videót Filip Dewinter belga jobboldali politikus tette közzé, szerinte ez a „biztonsági szolgálataink szégyene”. Belga hírforrások szerint a rendőrség bevitte a támadót. 

Holland politikusok elítélően szólaltak meg az incidensről. Frans Timmermans, a Green Deal volt uniós vezetője szerint az elkövetőt felelősségre kell vonni, és védeni kell a szólásszabadságot. Hollandia leköszönő miniszterelnöke úgy fogalmaz:

„az olyan politikusok eszméi ellen, akikkel nem értesz egyet, szavakkal harcolj, és soha, de soha ne erőszakkal”.

Baudet megtartotta előadását.  

Baudet ellentmondásos személyiség. Többek között a holland kormány koronavírus elleni intézkedéseit a holokauszthoz hasonlította, Oroszország Ukrajna elleni háborúját is a Nyugat „alagútlátásának” tartja – összegez a Politico. 

(Kiemelt képünkön: Thierry Baudet holland politikus, miután megtámadták előadása közben, amelyet a konzervatív flamand nacionalista KVHV diákszervezet genti tagozata szervezett Gentben. Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP)