Videofelvétel bizonyíthatja, hogy brutálisan meggyilkolták az isztambuli konzulátuson a szaúdi újságírót

2018. október 12., 11:59

Szerző:

Hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy meggyilkolták az isztambuli szaúdi konzulátuson Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-arábiai újságírót – állították török és amerikai hivatalnokok a Washington Postnak, mely az újságíró egyik munkáltatója volt.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták

Hasogdzsi még október másodikán ment be a konzulátusra, az erről készült felvételek már az interneten is elérhetőek. A férfit többé nem látták, távozásáról sincs felvétel. Állítólag azért ment be a konzulátusra, hogy papírokat intézzen ahhoz, hogy feleségül vehesse török menyasszonyát.

A Washington Post szerint a hangfelvétel szerint különösen kegyetlen és erős bizonyíték arra, hogy egy Isztambulba vezérelt szaúdi csoport meggyilkolta Hasogdzsit. – Hallható, ahogy kihallgatják, megkínozzák, majd megölik. Minden hallható – mondta a névtelenséget kérő forrás a Postnak.

Rijád tagadja, hogy bármi köze lenne az újságíró eltűnéséhez, és állítják, hogy azon a délutánon elhagyta a konzulátus épületét. Ennek ellentmond menyasszonya vallomása, aki kint várt rá, de hiába, Hasogdzsi sosem távozott.

A török hatóságok szerint 15 szaúdi állampolgár érkezett aznap Isztambulba, ők lehetnek a felelősek Hasogdzsi eltűnéséért, és valószínűsíthető meggyilkolásáért. A Washington Postnak nyilatkozó amerikai hivatalnok állította, hogy birtokukban van egy olyan, vélhetően titkosszolgálati hangfelvétel, amelyen magas rangú szaúdi vezetők arról tárgyalnak, vissza kell csalogatni Hasogdzsit Szaúd Arábiába, majd ott letartóztatni.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fox televíziónak azt mondta, Washington megvizsgálja, hogy mi történt, de egyelőre nem állítja le a Szaúd-Arábiába tartó fegyvereladásokat.

Hasogdzsi egykor a szaúdi királyi család egyik tudósítója volt, majd később Mohamed bin Szalmán koronaherceg és a rezsim erős kritikusa lett.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.