Brutális drónfelvétel készült arról, ahogy a Wagner zsoldosai leszámolnak saját parancsnokukkal

Egy, az ukrán csapatok által készített drónfelvételen állítólag az látható, hogy a Wagner zsoldosai gyalogsági ásóval végeznek parancsnokukkal. 

2023. február 8., 13:22

Szerző:

Símaszkot viselő egyenruhás emberek, szétlőtt, romos házak között a végtagjainál fogva felemelik társukat és egy épület mögé vonszolják, ahol valamilyen tárggyal ütni kezdik az épületek takarásában lévő testet – ez látható azon a drónnal készült videófelvételen, amely úgy kezdett el terjedni az ukrán közösségi médiában, például a Telegramon, hogy a felvételeken a Wagner zsoldosai gyalogsági ásóval verik agyon a parancsnokukat. 

A felvételt az ukrán „Szeneka” különleges egység drónja készítette a magasból Bahmut környékén és hétfőn tették közzé. Ugyan – a jól látható részeken túl – nem lehet pontosan megmondani, hogy mit látunk és azt sem, hogy mi történt a sebesült katonával, de – ahogy a The Guardian fogalmaz – a legelterjedtebb magyarázat egybevág azokkal a hírekkel, hogy az orosz oldalon igen alacsony a harci morál és, hogy a Wagner zsoldosainak jó részét kényszerrel, szabadságot ígérve különböző börtönökből sorozták be, sokan közülük erőszakos bűncselekményekért lettek elítélve.

Szintén a Guardian írja, hogy ukrán beszámolók szerint Bahmut környékén a parancsnokok kivégzéssel, tizedeléssel fenyegetik a katonákat és kényszerítik ki a csapatok előrenyomulását. 

A nyugalom megzavarására alkalmas felvételeket itt lehet megtekinteni. Megtekintését 18 év alatt nem ajánljuk. 

(Kiemelt képünk: Az ukrán Szeneka különleges egység felvételén az látható, ahogy a Wagner zsoldoscsapat katonái lábánál fogva egy épület mögé vonszolják sebesült parancsnokukat. Képernyőfelvétel. Forrás: Telegram/The Guardian)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).