Véres harcok Etiópiában

Több mint száz embert agyonlőttek Etiópia északkeleti részén, az egymással régóta területi vitában álló Afar és Szomáli tartomány határán kirobbant összecsapásokban.

2021. április 7., 06:49

Szerző:

A konfliktus ismét felszínre hozta az Etiópiára, illetve "etnikai szövetségi rendszerére" nehezedő feszültségeket, amelyek nem korlátozódnak csupán az északi Tigré tartományra.

 Körülbelül száz civilt öltek meg a pénteken kezdődött erőszakcselekményekben, amelyek kedden is folytatódtak - közölte a Reuters hírügynökséggel Ahmed Humed, Afar helyettes rendőrfőnöke, aki a Szomáli tartományi fegyveres erőket okolta a júniusi országos választások előtt elkövetett erőszakért.

A tartomány szóvivője, Ahmed Kaloyte azt mondta, hogy Szomáli tartománybeli biztonsági erők támadtak a Haruka nevű övezetre, és vaktában lövöldöztek a lakosokra, legalább harminc afar nomádot megöltek, ötven társukat pedig megsebesítették.   A szóvivő szerint a helyi közösség visszaverte a támadókat. Kedd reggel azonban a szomáli fegyveresek visszatértek, gépjárművekre szerint géppuskákkal és rakétavetőkkel, "és ismeretlen számú polgári személyt, közöttük nőket és gyermekeket mészároltak le álmukban".

A szövetségi kormány még 2014-ben átrajzolta a két tartomány közötti határt, három települést Afarhoz csatolva Szomálitól, amely azóta próbálja ezeket visszahódítani.

Etiópiát az etnikai határok mentén tíz közigazgatási egységre osztották fel, amelyek széles jogkörökkel rendelkeznek. A földtulajdon miatti, illetve politikai viták időnként véres erőszakba torkollnak.

 Abij Ahmed etióp miniszterelnök, a Nobel-békedíj 2019. évi kitüntetettje novemberben a szövetségi hadsereget küldte Tigré tartományba, hogy űzzék el a hatalmát megkérdőjelező regionális vezetőket. A harcok azóta is folynak a térségben.

(Kiemelt képünk: MTI)