Vera Jourová: A magyar demokrácia igenis beteg

Az Európai Bizottság alelnöke szerint az országban a jogállam egyes részei "egyszerűen hiányoznak".

2021. április 4., 13:49

Szerző:

Nem érez ellenszenvet a magyar néppel szemben Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, viszont fenntartja, hogy Magyarország kormánya beteg demokráciát működtet, derül ki a Der Spiegel intejújából, amit a HVG szemlézett.

Szerinte főleg a sajtószabadság területén és a civil szférában vannak hiányosságok. Ezt az űrt a közösségi média sem tudja betölteni: hiszen látható, hogy azon nagy mértékben terjed a dezinformáció.

"Milyen jó volna, ha Budapest ma is világítótoronyként szolgálna – mindenki számára" - mondta, miután arról beszélt, hogy csehszlovákiai gyerekkorában a szabadság jelképének tekintette Magyarországot.

Örül, hogy akár az év vége előtt bevezethetik a jogállamisági mechanizmust az EU-ban. Fontosnak tartja, hogy a szankciók ne a polgárokat sújtsák, és hogy csak azután induljon a mechanizmus, hogy döntés született a benyújtott lengyel és magyar panaszról az Európai Bíróságon. Szerinte az ítélet birtokában különösen keményen tudnak majd odacsapni az érintett kormányoknak.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool | Olivier Hoslet)

06:32

A pesavári mecsetben elkövetett merénylet után ezenkívül még 57 sérültről tudunk, összesen 400 ember imádkozott éppen az épületben. A támadásért a pakisztáni tálibok egyik tagja vállalta a felelősséget, később azonban a szervezet mégis cáfolta, hogy közük volt a robbantáshoz.

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.