Mentális problémákkal küzd a dániai lövöldöző

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn.

2022. július 4., 10:35

Szerző:

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított – akit azóta őrizetbe vettek – egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd. A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé, „gyors és hatékony reakciójukért”. Mint írták, „legmélyebb együttérzéssel” gondolnak az „áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában”.

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi „felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen” eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet. A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, „összetört szívvel” gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra. 

(Kiemelt képünk: A Fields bevásárlóközpont legalább egy hétig zárva tart a lövöldözés után, a rendőrség még mindig vizsgálja a helyszínt a vasárnapi lövöldözés másnapján, Koppenhága, Dánia, 2022. július 4., hétfő (Fotó: Mads Claus Rasmussen / Scanpix 2022)