Végy egy lazacot
Nem bánod meg! A lazac ugyanis a legfinomabb hal. Karakteres ízű, változatosan elkészíthető, ráadásul szinte szálkamentes. Formatartó húsának és különleges színének köszönhetően gusztusosan tálalható és még laktató is. Tele van agyserkentő és fiatalító vitaminokkal, hasznos olajokkal – nem csoda, hogy egyike a 10 legegészségesebb tápláléknak. Noha nem túl olcsó, bőven megéri az árát.
Lax – ha mondom! Leánykori nevén Salmo salar. Megnőhet akár másfél méteresre s 40 kilósra is, ha a víz tiszta, oxigéndús és elég hideg. Például az Atlanti-óceán északi részén, de annál is laxosabb minőségben a norvég fjordok mélyén található. A termés majd' fele a fjordokban telepített nagy tenyészetekből, helybeli feldolgozás után frissen kerül az északi piacok, üzletek jégágyas pultjaira, vagy a tölgyfás, esetleg borókafenyős füstölőbe. Le is fagyasztják egészben vagy félben, s szétküldik a világ minden tájára. A norvég fjordokba, s ki az óceánra vágyik leginkább a salmon, de a skandináv édesvizekben ívik. Szívesen utaznak érte ide a horgászok, még külföldről is! Egy középkorból ittfelejtett kir.törv. szerint, szabadon lehet lazacozni, csakúgy, mint az erdők-mezők termését fogyasztani.
A lax mindig is bőven termett a svéd vizekben, melyről mesél oly sok troll-történet is... olyannyira, hogy a vadat nem tekintve, itt sokáig nem is ettek húst. A tenyésztéssel előállított húsfélék, csakúgy, mint a krumpli a harmincéves háború egyik hozadéka a svédek számára, s fogyasztásuk csak az utúbbi századokban haladta meg a halakét. Azonban ünnepnap – igaz egy szokásos hét sem – múlhat el lax nélkül Hogy ez egy halas ország (Svédország asztro-jegye Halak), annak nagyon örültem, mert kedvelem a halat, s a lax számomra is megunhatatlan (még egykori oroszországi útjaimon, laszosz-ként kötöttem vele 'megbonthatatlan' barátságot). A lazacot füstöléssel vagy sózással tartósítják, ma természetesen, mélyhű téssel is. Eként kapható egészben, vagy papírvékonyra szeletelve (100 gr, 200 gr) melegen (varmrökt) vagy 'hidegen' füstölt (kallrökt), só-cukor-ecet-mustár keverékével pácolt (gravad) lazac, a friss és a mélyhűtött mellett. Orvosi receptre még nem kapható, de a dietetikusok nagyon is ajánlják. Miért? Mert az egészségre igen hasznos dolgokat tartalmaz. Károsat semmit! 100 gr lazaccal sokkan jobban jársz, mint ugyanannyi sertéshússal: energiatartalma mindössze 181 kcal, van benne 12 gr zsíradék (2,6 telített), 2,5 gr Omega-3-as, 26 µgr fólsav, A, B6, B12, D és E vitamin meg sok Fe, K, Mg és Ph.
A svéd évi 54 kg halat fogyaszt – hetente legalább 2-3 alkalommal kerül asztalra, s változatosan készítik el. A hagyományos módokon túl, nagyon sok idegen hatást is befogad a svéd halkonyha: keletit, mediterránt, dél-amerikait. A lazac azonban kényes e tekintetben: miután nagyon karakteres ízű elég 'tüzes' húsú hal – nem mindegy, mivel házasítjuk. Ám mindig a biztos siker reményében kínálhatod akár füstölten kaviárral töltve, frissen sütve, grillezve, mártásokkal. A halak között lax a király! S száraz fehérbortól glad a lax! (szólás: glad som laxen - vidám, mint a lazac (amint az oxigéndús vízből ki-kiugrál).
Lax i folie – a legegyszerűbb. A lax szereti a sót-borsot; csokor kaporral, citrommal, a hasában, kis vajjal megkenve, fóliában (sütőbe vagy grillre) 200 fokon elég 30 perc egy egész (másfél kilós) halnak. Héjában főtt krumpli vagy egy saláta, s valamilyen pikáns (hideg vagy meleg) szósz egészítheti ki. (alap: tejföl / yoghurt / créme fresh, izesítés: só, bors, mustár, citromlé / fehérbor / fokhagyma, s végül: petrezselyem / snidling / kapor)
Lax-soppa – lazacból főtt sűrű halleves. Két sárgarépát, egy póréhagymát, egy kínaiköményt felkockázva, két gerezd fokhagymával, sóval, borssal megdinsztelünk, rá a felvágott lazacot, majd egy maréknyi aprórákot; majd felöntjük 5 dl hallével (kockaból), sáfránnyal ízesítjük, kakukkfüvel díszítve, friss kenyérrel tálaljuk.
Fylld lax – tipikus előétel: füstölt lazac szeletekbe göngyölünk bármit, amit szeretünk: natur krémsajtot, melybe valamilyen zöldfűszert kevertünk; összenyomkodott avocado s kis joghurt keverékét, fokhagymával, sóval, borssal, chilivel ízesítve; tejföllel kevert kaviárt, lila hagymával; póréhagymás tojáskrémet... A díszítés fontos!
Lax-pastasås – olasz tésztákhoz remekül passzol a lazacból összeütött mártás. Alap: vajon megfuttatott maréknyi felkarikázott póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, majd rá a kisujjnyi darabokra vágott lazac, só, bors. Majd: 1-2 dl fehébor / zöldséglé, citrom, s egy marék aprított kapor. Habarás: tejföl / joghurt
Lax-kräftor-kaviar – egy ünnepi étel. A lazacfilébe vágott 'zsebbe' apróra vagdalt rák, tejföl, reszelt sajt, snidling és kapor keverékét töltjük, sütőben 15 perc alatt megsütjük, kaviárral és kaporral díszítve, főtt krumplival tálaljuk.
Lax-spenat-paj – a spenót is nagyon jól illik a lazachoz. Népszerű gyorsétel; egyszerű, de a lax 'megemeli'. Tortaformában szétnyomkodjuk a vajastésztát (3 dl liszt, 150 gr vaj, 1 tojás, só). Majd spenót-lazac-spenót, s a tetejére egy két tojásból-két dl tejszínből-maréknyi reszelt sajtból és maréknyi vagdalt póréból (+szerecsendió, só, bors) kavart szósz. 200°C-on 20 perc alatt kész!
Lax-sushi – remek cross-over finomság! A szokásos módon s a szokásos kiegészítőkkel ellenállhatatlan vendégkínáló minden buliban.
A lazac persze bármilyen más halra cserélhető. A lazacból kevés is elég, mert zsíros hal (viszont hasznos zsírokat tartalmaz!). Itt annyiba kerül, mint a csirkemell, vagy más jobbfajta hús. A vékonyan szeletelt, füstölt ára ca. 20 kr/100 gr (mint a sonkaféléké), a sütnivaló filé mélyhűtve ca. 90-120 kr/kg, frissen ca.140-160 kr/kg, az egész hal kilója olcsóbb. Trevlig måltid! (a svéd kellemes étke(zés)t kíván).
Az 1000 koronás bankjegy neve is lax (slang).
Érdekelnek a svéd halak vagy a svéd konyha?
Svensk fisk– a nagy svéd halas site: mindent a halakról, halas receptek – svédül, angolul A legjobb stockholmi halvendéglőksok érdekes információval – svédül, angolul és még 7 nyelven