Koronavírus – Van egy jó hírünk a dán nyérctenyészetőknek

A dán kormány úgy döntött, nem hosszabbítja meg a nyérctenyésztésre vonatkozó, december végéig hatályos tilalmat, amelyet azután vezettek be, hogy 2020 őszén a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az ország nyércállományában.

2022. szeptember 23., 18:35

Szerző:

A dán egészégügyi kutatóintézet legújabb kimutatásában alacsonynak ítélte meg a nyérctenyésztés emberi egészségre mért kockázatát. Az élelmezési, mezőgazdasági és halászati minisztérium ezért úgy döntött, hogy szigorú előírások mellett ugyan, de januártól engedélyezi az egyébként bundájukért tenyésztett állatok szaporítását. A dán kormány 2020 novemberében rendelte el az ország 17 milliós nyércállományának leölését az állatokban felfedezett koronavírus-mutációk miatt. A rendelkezés nagy botrányt váltott ki, különösen azután, hogy kiderült: Mogens Jensen akkori élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter jogalap nélkül adta ki az utasítást. 

A kormány csak utólagosan teremtette meg a rendelet jogi alapját, az élelmiszerügyi miniszter azonban még 2020 novemberében lemondott. A nyérctenyésztést betiltották, a károkat elszenvedő tenyésztőknek pedig kompenzációt ajánlottak fel. 

Rasmus Prehn jelenlegi élelmiszerügyi miniszter pénteken közölte, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog a dán nyércszőrmeipar képviselőivel, hogy felülvizsgálják a fertőzés megelőzésére hozott szabályokat az iparban. Mint azt a kormány elárulta, állatorvosok és egészségügyi hatóságok közösen alkották meg azt az irányadó modellt, amely a tenyésztők számára előírja a nyércállományokban megjelenő koronavírus-fertőzés kezelésének helyes módját. 

Dánia mellett lengyelországi és litvániai nyércekben is felfedezték a koronavírus egyes mutációit. Svédországban ugyancsak betiltották ezen menyétfélék tenyésztését, Finnországban pedig oltóanyagot fejlesztettek ki a nyércek számára a fertőződés ellen. 

Dánia a világ egyik legnagyobb nyércszőrme-exportőrei közé tartozik. A mintegy 1500 tenyésztőt tömörítő Koppenhága Szőrme szervezet a világ nyércállományának negyven százalékáért felel.

(Kiemelt képünk: A dán egészségügyi hatóságok ártalmatlanítják az elhullott nyérceket a dániai Holstebro közelében lévő katonai területen 2020. november 9-én, hétfőn. Dánia mintegy 17 millió nyércet fog kiirtani, miután a koronavírus egy mutáns, emberre is átterjedő formáját találták meg a nyércfarmokon. Fotó: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix/AFP.)

 

 

10:28

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.

08:22

Legalább 129-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek egy focimeccsen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát – közölték a helyi hatóságok vasárnap.