06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Véget ért a hosszú menetelés: Az Indiai-óceánba pottyant a kínai rakéta

A rakéta nagy része már az atmoszférába érve elégett.

2021. május 9., 08:24

Szerző:

Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint. A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy a rakéta jelentős része a Föld légkörébe érve elégett.

A becsapódás pontos helyszíne Indiától és Srí Lankától délnyugatra található. Korábban attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak.

A Global Times kínai kormányzati napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt.

„A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve (...), csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba" – idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

 

(Kiemelt kép: STR / AFP / China OUT)

2021. június 21., 07:35

Új, közös olasz pártot tervez Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke a szintén jobboldali Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével. A minta az amerikai Republikánus Párt.