Véget ért a harmadik béketárgyalás, erre jutottak a felek

Kijev pozitívabban ítéli meg az eredményt, mint Moszkva. 

2022. március 7., 22:12

Szerző:

Az ukrán fél szerint sikerült "bizonyos kedvező eredményeket elérni" a Fehéroroszországban tartott ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulóján hétfőn, miközben az orosz küldöttség szerint a tárgyalások "a várakozások alatt maradtak".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja a három órán át tartó tárgyalások után a Twitteren közölte, hogy "elértek bizonyos eredményeket a humanitárius folyosók logisztikájával kapcsolatosan". "Változtatásokat hoztunk, és hatékonyabb segítséget nyújtunk az Oroszországi Föderáció agressziójától szenvedőknek" – tette hozzá.

Olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tűzszünet, folytatódni fog az intenzív párbeszéd" – tette hozzá. Ezen a ponton a tanácsadó szerint egyelőre nincsen olyan eredmény, amely javítani tudna a helyzeten.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője a lengyel határ mellett fekvő Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban tartott tárgyalásról úgy fogalmazott: "Alatta maradt a várakozásoknak". A diplomata bírálta, hogy egyetlen kijelölt humanitárius folyosó sem működik, és ezért az ukrán felet hibáztatta.

A Rosszija24 orosz televízió által közvetített sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy "legközelebb jelentősebb haladást sikerül elérni".

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke, a küldöttség tagja közölte: naivitás lett volna azt várni, hogy hétfőn átfogó dokumentumokat írjanak alá. A közeljövőben folytatódik a munka – mondta.
Rövidesen sor kerül Fehéroroszországban a negyedik fordulóra is, a pontos időpontról rövidesen megállapodnak.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba hétfő délutáni tájékoztatása szerint az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen volt a civilek tervezett evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és a külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszer-szállítmányok bejuttatását.

Oroszország a háború leállításának feltételéül azt követeli, hogy Ukrajna alkotmányában rögzítse semleges státusát. Kijevnek el kellene ismernie a dél-ukrajnai Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását és a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

(Kiemelt képünk: A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott kép a harmadik béketárgyalás helyszínéről a fehérorosz-lengyel határnál, a fehéroroszországi Breszt régióban fekvő, meg nem nevezett helyszínen 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/BELTA/Maxim Guchek)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.