Véget ért Ferenc pápa négynapos szlovákiai látogatása

Az egyházfő visszarepült a Vatikánba.

2021. szeptember 15., 16:37

Szerző:

A pozsonyi repülőtéren tartott rövid búcsúünnepség után visszarepült Rómába Ferenc pápa. Ezzel véget ért az egyházfő négynapos szlovákiai látogatása. A pápát Zuzana Caputová államfő, Boris Kollár parlamenti elnök és Eduard Heger kormányfő búcsúztatta.

A katolikus egyházfő búcsúmiséjét Sasváron, a pálos rendi Fájdalmas Szűzanya kegyhelyen tartotta meg. A misét a helyszínen nagyjából ötvenezren követték a helyszínen. Ferenc pápa köszönetet mondott a szlovák meghívásért és megáldotta az egyházi ceremónián részt vevőket. A szentatya ajándékként egy aranyrózsát helyezett el a Fájdalmas Szűzanya szobránál. 

Ferenc pápa a negyedik katolikus egyházfő, aki Szlovákiába látogatott, még vasárnap érkezett meg Pozsonyba. Hétfőn az államfő a pozsonyi elnöki palotában fogadta a szentatyát, ahol más állami vezetők és a civil társadalom képviselői előtt mondott beszédet. A pápa a koronavírus-járvány elleni európai összefogásra és a gazdasági élet újraindítására biztatta a jelenlévőket. Este pedig szálláshelyén fogadta a szlovák miniszterelnököt és a pozsonyi parlament elnökét. 

(Kiemelt kép: Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök és Ferenc pápa kezet fog az Alitalia egyik repülőgépe előtt, mielőtt a pápa elindul a pozsonyi Milan Rastislav Stefanik nemzetközi repülőtérről Pozsonyban, Szlovákiában 2021. szeptember 15-én. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)



 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.