Orosz kémfőnök: Vége az egypólusú világrendnek

A hadsereg és a szakszolgálatok megelőző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék a terrorfenyegetésnek.

2021. október 13., 21:03

Szerző:

Az Egyesült Államok vezette katonai koalíció afganisztáni „megfutamodása” az egypólusú világrend végét jelenti – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerdán Moszkvában, a Független Államok Közössége (FÁK) felderítő szervezetei vezetőinek 17. tanácskozásán – írja az MTI.

Nariskin szerint az Afganisztán felőli terrorfenyegetés megnövekedett ugyan, de a koalíció „megfutamodása” a végét jelenti „az egypólusú világ történelmi szempontból rövid időszakának”, amit pozitívumként értékelt.  Az orosz kémfőnök elmondta, hogy a hadsereg és a szakszolgálatok megelőző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék a terrorfenyegetésnek. Az SZVR igazgatója újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a FÁK szakszolgálatai előre jelezték a tálibok hatalomra kerülését Afganisztánban, és a továbbiakban is figyelemmel kísérik tevékenységüket. 

Nariskin a hivatali partnereivel folytatott tanácskozáson azt is mondta, hogy a szakszolgálatoknak eszközként kell szolgálniuk az „agresszív” nyugati befolyásolási kísérletek ellen, nehogy a „totalitárius-liberális értékeket” ráerőltessék országaikra. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki videokonferencia keretében csatlakozott a FÁK-kémfőnökök tanácskozásához, azt mondta, hogy az együttműködés fő feladata az Afganisztán területéről kiinduló fenyegetések semlegesítése.

(Kiemelt képünk: Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházának elnöke beír az elnöki hivatal vendégkönyvébe Jeruzsálemben 2014. február 26-án. Fotó: Li Rui / MTI/EPA/Pool)